Κοσμος

Καμπανάκι από τους παραγωγούς: Θα πούμε το ρεβίθι...ρεβιθάκι

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Οσπρίων έχει σημάνει συναγερμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για παγκόσμια έλλειψη ρεβιθιών προειδοποιούν οι καλλιεργητές
Humus © Pixabay

Ρέβιθια: Η ζήτηση ξεπερνά τις προμήθειες - Συναγερμός για παγκόσμια έλλειψη λόγω του πολέμου. 

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Οσπρίων έχει σημάνει συναγερμό για την παγκόσμια προσφορά του ρεβιθιού, αυτού του πλούσιου σε πρωτεΐνη οσπρίου, καθώς θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% φέτος.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν μειώσει την παραγωγή ρεβιθιών, ανεβάζοντας τις τιμές. Η Ουκρανία δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την παραγωγή της σε ρεβίθια, λόγω της ρωσικής εισβολής. Ως αποτέλεσμα, 50.000 τόνοι που κανονικά προορίζονταν για την Ευρώπη αγνοούνται, δήλωσε ο Ναβνίτ Σινγκ Τσάμπρα, διευθυντής της Shree Sheela International, μιας παγκόσμιας εταιρείας εμπορίας ρεβιθιών. 

Τα ρεβίθια χρησιμοποιούνται σε πολλές παρασκευές και έχουν καταστεί πολύ δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αναγνωρισμένα από τους χορτοφάγους που τα βλέπουν ως μια ικανοποιητική εναλλακτική στο κρέας. Στην Ινδία και τη Μέση Ανατολή. αποτελούν εδώ και πολύ καιρό βασική τροφή.

Η ζήτηση ξεπερνά τις προμήθειες, ενώ οι αποδόσεις από το Μεξικό στην Αυστραλία μειώθηκαν ως αποτέλεσμα καιρικών δεινών, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών. Οι αγρότες στις ΗΠΑ –στον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα ρεβιθιών στον κόσμο– φύτεψαν 5% λιγότερα στρέμματα φέτος. Συνεπώς, τα αποθέματα της χώρας μειώθηκαν περισσότερο από 10% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές λιανικής έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα ράφια, η τιμή των ρεβιθιών αυξήθηκε κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι, σχεδόν 17% περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τη NielsenIQ. Η τιμή του χούμους (πολτοποιημένα καρυκευμένα ρεβίθια) έχει αυξηθεί κατά 6,9% από το 2019.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ