Κοσμος

Η Βρετανία αναρωτιέται για την επιρροή της Κάρι Τζονσον στον Μπόρις

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάρι Τζόνσον και Μπόρις
Κάρι Τζόνσον και Μπόρις Τζόνσον © Getty Images/Ideal Image

Κάρι Τζόνσον: Η γυναίκα πίσω από τον Μπόρις Τζόνσον - Ποια είναι η πολιτική της επιρροή προς τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό

Η Kάρι Τζόνσον είναι η σύζυγος πρωθυπουργού που αντιμετώπισε τις περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική της επιρροή από οποιαδήποτε προκάτοχο της στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη Σέρι Μπλερ αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian. Ταυτόχρονα, η 34χρονη παντρεύτηκε, απέκτησε δύο παιδιά και είδε τον σύζυγό της να μπαίνει στην εντατική μέσα σε τρία χρόνια. Αλλά είναι γεγονός ότι προερχόταν από το πολιτικό περιβάλλον του Γουεστμίνστερ -πρώην ειδική σύμβουλος δύο υπουργών- και ότι είχε αντιπαλότητα με τον πιο γνωστό σύμβουλο του Τζόνσον, τον Ντόμινικ Κάμινγκς.

Σε αντίθεση με τον σύζυγο της Τερέζα Μέι, ο οποίος διατήρησε χαμηλό προφίλ και προκάλεσε ελάχιστο δημόσιο ενδιαφέρον, η Κάρι Σίμοντς έχει τα χαρακτηριστικά που την την καθιστούν ιδανική για τον κουτσομπολίστικο κόσμο του Γουεστμίνστερ. «Είναι λαμπρή, εξαιρετικά συμπαθητική και διασκεδαστική, και τα πηγαίναμε πολύ καλά», δήλωσε ο Τζον Γουίτινγκντεϊλ, ένας βετεράνος Συντηρητικός που της έδωσε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού.

Φαίνεται ότι ξεκίνησε τη σχέση της με τον Τζόνσον το 2018. Την ίδια χρονιά μια φωτογραφία του Τζόνσον και της Σίμοντς να γελούν καθώς έβγαιναν από μια χοροεσπερίδα ήταν η πρώτη δημόσια ένδειξη ότι βρίσκονταν κοντά. Κατά καιρούς, η σχέση τους φαινόταν έντονη. Η αστυνομία κλήθηκε μετά από έναν δυνατό καβγά στο διαμέρισμα της Σίμοντς στο νότιο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2019.

Μετά την είσοδο του συντρόφου της στην Downing Street, η Σίμοντς είχε σχετικά περιορισμένη επιρροή, καθώς κυριαρχούσε η στρατηγική του Κάμινγκς. Αυτό όμως άλλαξε μετά την εκλογική νίκη της πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο του 2019, ο πρώην σύμβουλος παραιτήθηκε μετά από μια σειρά σκανδάλων. 

Καθοριστική στιγμή στην Ντάουνινγκ Στριτ ήταν η διαμάχη που οδήγησε στην αποχώρηση του Κάμινγκς, τότε επικεφαλής συμβούλου του πρωθυπουργού, και του κύριου συμμάχου του Λι Κέιν, διευθυντή επικοινωνίας, τον Νοέμβριο του 2020. Οπως έγραφε τότε η κουτσομπολίστικη εφημερίδα Daily Mail, τη σχέση της Σίμοντς και του Κάμινγκς δυναμίτισαν οι πληροφορίες ότι ο σύμβουλος του Τζόνσον κάλεσε τον πρωθυπουργό να απομακρύνει τον υπουργό Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ και τον υπουργό Αμυνας Μπεν Ουάλας, δύο υπουργούς που έχουν στενές σχέσεις με τη σύντροφο του Τζόνσον. 

Όσοι τη γνωρίζουν λένε ότι συχνά ασκεί κριτική στον Τύπο και την πολιτική κατεύθυνση της στιγμής και ότι έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους διορισμούς των πολιτικών συμβούλων. 

Οι γνώστες των πραγμάτων λένε ότι σπάνια ήταν παρούσα στις συνεδριάσεις του πρωθυπουργού, προτιμώντας να ασκεί επιρροή απευθείας - τηλεφωνώντας, στέλνοντας μηνύματα ή μιλώντας προσωπικά μαζί του. Συχνά επικεντρωνόταν σε θέματα προσωπικού ενδιαφέροντος, κυρίως στον περιβαλλοντισμό, αλλά και στα δικαιώματα LGBTQ+. 

Παρότι ο Τζόνσον παραιτήθηκε, το ζευγάρι τράβηξε εκ νέου τα φώτα της δημοσιότητας καθώς σκόπευαν να οργανώσουν μια μεγάλη δεξίωση για τον γάμο τους στο τέλος του μηνός στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς, ανέφεραν σήμερα πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ. Η οργάνωση αυτού του πάρτι στο Τσέκερς, μια έπαυλη του 16ου αιώνα με εσωτερική πισίνα στα βορειοδυτικά του Λονδίνου, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, όταν έγινε γνωστή, μετά την παραίτηση του Τζόνσον, την Πέμπτη.

Ο Τζόνσον οδηγήθηκε προς την έξοδο έπειτα από μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που σημαδεύτηκε από τις αποχωρήσεις περίπου 60 μελών της κυβέρνησής του μέσα σε 48 ώρες. Σε αντίθεση με τον σύζυγό της, η Κάρι Τζόνσον αφήνει την Ντάουνινγκ Στριτ έχοντας μπροστά της το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της. Αλλά όπως και εκείνος, θα θελήσει και θα χρειαστεί να επανεφεύρει τον εαυτό της, δεδομένων των αναταράξεων και των αντιπαραθέσεων των τριών προηγούμενων ετών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ