Κοσμος

Ιαπωνία: Δολοφονία πρώην πρωθυπουργού σε μια χώρα όπου τα όπλα είναι... μετρημένα κουκιά

Πώς συγκρίνεται με τις ΗΠΑ;

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ιαπωνία - Δολοφονία Άμπε: Οι νόμοι για την οπλοκατοχή είναι ιδιαίτερα σκληροί.

Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, παρά τη στυγερή δολοφονία του Σίνζο Άμπε, οι δολοφονικές επιθέσεις με όπλο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Για την ακρίβεια η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δολοφονιών από πυροβολισμό. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με το CNN, το 2018, στην Ιαπωνία σημειώθηκαν μόλις εννέα θάνατοι από πυροβόλα όπλα, σε σύγκριση με τους 39.740 νεκρούς στις ΗΠΑ.  Το 2019, υπολογίζεται ότι μόλις 310.400 πολίτες στην Ιαπωνία οπλοφορούσαν, σε μια χώρα 125 εκατομμυρίων.

Στην Ιαπωνία, οι περιορισμοί που αφορούν την οπλοκατοχή δεν επιτρέπουν στους πολίτες να οπλοφορούν και οι κυνηγοί που διαθέτουν σχετική άδεια επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μόνο κυνηγετικά όπλα. Επίσης, οι ιδιοκτήτες όπλων είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μαθήματα, να περνούν από γραπτές εξετάσεις και να υποβάλλονται σε εξέταση της ψυχικής τους κατάστασης, ενώ ελέγχεται και το ποινικό μητρώο τους.

Οι επιθέσεις με όπλα, όταν συμβαίνουν, συνήθως περιλαμβάνουν κακοποιούς της μαφίας «yakuza», που χρησιμοποιούν παράνομα όπλα. Όταν σημειώνονται πολύνεκρες δολοφονίες, όπως το 2016 όταν είχαν δολοφονηθεί 19 άνθρωποι σε ένα ίδρυμα για άτομα με νοητική υστέρηση, συνήθως το φονικό όπλο είναι μαχαίρι.

Ασυνήθιστες είναι και οι επιθέσεις με στόχο πολιτικούς. Τα τελευταία 50 χρόνια είναι λιγοστές οι επιθέσεις που σημειώθηκαν, με προεξάρχουσα εκείνη το 2007, όταν δολοφονήθηκε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι από έναν κακοποιό, ένα περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών κατά της οπλοκατοχής.

Η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην πρωθυπουργός ήταν το 1936 στη διάρκεια του ακραίου προπολεμικού μιλιταρισμού στη χώρα.