Κοσμος

Νεκρός ο Σίνζο Άμπε - Ποιος είναι ο δολοφόνος του

Τα μηνύματα των ξένων ηγετών - Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δολοφονήθηκε ο Σίνζο Άμπε
Η ομιλία του Σίνζο Άμπε σε γιγαντοοθόνη, την ημέρα της παραίτησής του © Getty Images/idealimages/Carl Court

Σίνζο Άμπε: Πέθανε λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του - Ποιος είναι ο δολοφόνος. 

Παρά την πολύωρη μάχη που έδωσαν οι γιατροί για να τον κρατήσουν στη ζωή, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, κατέληξε, μετά τη δολοφονική επίθεση που έγινε σε βάρος του το πρωί.

Ο δράστης της επίθεσης έχει συλληφθεί ήδη.

Σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο, οι γιατροί δήλωσαν ότι ο πρώην ηγέτης πέθανε από υπερβολική αιμορραγία και ότι η σφαίρα που τον σκότωσε είχε εισχωρήσει αρκετά βαθιά ώστε να φτάσει στην καρδιά του. Ο Άμπε αιμορραγούσε ακατάσχετα και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την αιμορραγία, δήλωσαν οι ιατρικοί αξιωματούχοι.

Συνολικά 20 γιατροί βοήθησαν στην περίθαλψη τον πρώην ηγέτη της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, αρχικά ήταν 10 αλλά αργότερα κρίθηκε ότι ο αριθμός τους έπρεπε να διπλασσιαστεί, εξήγησαν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείο που έδωσαν συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση του θανάτου του. Ο γιατρός που παραχώρησε τη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι δεν είχαν εντοπιστεί ζωτικά σημεία μέχρι τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι ο Αμπε έπεσε σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής στον τόπο του εγκλήματος.

Ανέφερε ακόμη ότι οι γιατροί επί 4,5 ώρες έδιναν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τον Αμπε.

Προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία και τού έκαναν μετάγγιση, χρησιμοποιώντας περισσότερες από 100 μονάδες αίματος. Επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν δύο τραύματα, που πιστεύεται ότι ήταν τραύματα από σφαίρες, αλλά είπε ότι οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν σφαίρες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ιαπωνική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του υπόπτου αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για την επίθεση. 

Τα πλάνα δείχνουν πολλούς αστυνομικούς που έφεραν προστατευτικό εξοπλισμό, κράνη και ασπίδες να εισέρχονται σε ένα κτίριο που ταυτοποιήθηκε από το NHK ως το σπίτι του άνδρα, ο οποίος συνελήφθη μετά την επίθεση εναντίον του Άμπε.

«Αυτή η επίθεση είναι μια πράξη βαρβαρότητας που συνέβη κατά τη διάρκεια των εκλογών -το ίδιο το θεμέλιο της δημοκρατίας μας- και είναι απολύτως ασυγχώρητη», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, πασχίζοντας να συγκρατήσει τα συναισθήματά του.

Ήταν η πρώτη δολοφονία εν ενεργεία ή πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας από τις ημέρες του προπολεμικού μιλιταρισμού τη δεκαετία του 1930.

Ποιος είναι ο 40χρονος δράστης

Πρόκειται για πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού που ήταν δυσαρεστημένος με τον βετεράνο πολιτικό. Ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα. Δεν είναι σαφείς ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού, που κατονομάστηκε από την αστυνομία.

Όπως αναφέρουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση αμέσως, χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο τουφέκι. Όπως φαίνεται και στις φωτό που ήδη κυκλοφορούν έχει φτιαχτεί από ένα κομμάτι ξύλο και δυο σωλήνες κολημμένα με μονωτική ταινία. 

Σημειώνεται ότι λόγω της πολύ αυστηρής νομοθεσίας στην Ιαπωνία, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας χρήσης πυροβόλων όπλων είναι πολύ χαμηλός στο αρχιπέλαγος των 125 εκατομμυρίων κατοίκων. Η απόκτηση άδειας οπλοφορίας είναι μακρά και περίπλοκη διαδικασία, είτε πρόκειται για ιάπωνες, είτε για ξένους, που πρέπει να προσκομίζουν σύσταση από όμιλο σκοποβολής και υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ελέγχους από την αστυνομία.

Πώς τον πυροβόλησε ο δράστης

Την ώρα που ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) μίλαγε στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του ακούστηκαν δύο ή τρεις αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί.

Ο κ. Άμπε χτυπήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό, αιμορραγούσε στο στήθος, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και διάφορα βίντεο από το επεισόδιο. Συνεργάτες του είχαν μαζευτεί πάνω από τον πρώην πρωθυπουργό που κατέρρευσε, με τουλάχιστον έναν να του κάνει μαλάξεις, σύμφωνα με στέλεχος του ΦΔΚ που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Ποιος ήταν ο Σίνζο Άμπε

Γιος πρώην υπουργού, εγγόνος πρώην πρωθυπουργού και πρώην ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο Σίνζο Άμπε έγινε τον Νοέμβριο του 2019 ο  μακροβιότερος επικεφαλής στην ιστορία της χώρας με 2.887 ημέρες στην πρωθυπουργία ξεπερνώντας τον Ταρό Κατσούρα (1848-1913) ο οποίος παρέμεινε στην ίδια θέση 2.886 ημέρες.

Ο Άμπε γεννήθηκε στο Τόκιο στις 21 Σεπτεμβρίου του 1954 και κατάγεται από πολιτική οικογένεια του νομού Γιαμαγκούτσι στο νοτιοδυτικό τμήμα της νήσου Χονσού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το νομό Γιαμαγκούτσι κατάγονται και οι 4 μακροβιότεροι πρωθυπουργοί: Σίνζο Άμπε, Ταρό Κατσούρα, Εϊσάκου Σάτο (1901-1975) και Χιρομπούμι Ιτό (1841-1909).

Ο Σίνζο Άμπε έγινε το 2006 σε ηλικία 52 ετών ο νεώτερος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μετά τον Φουμιμάρο Κονόε (1891-1945) ο οποίος είχε αναλάβει το ίδιο αξίωμα σε ηλικία 49 ετών. Είχε παραιτηθεί το 2007 για λόγους υγείας και εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός το 2012. Το 2020 δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν πτωτικές για τον ίδιο και η υγεία του εύθραστη (λόγω ελκώδους κολίτιδας) αναγκάστηκε να παραιτηθεί. 

Ο Άμπε θεωρείτο «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής έχοντας αναπτύξει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και κρατώντας σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα και την Βόρεια Κορέα. Παρότι ο ίδιος φιλελεύθερος σε πολλές από τις προσεγγίσεις του στην πολιτική, διατηρούσε τον ιαπωνικό εθνικισμό σε κάθε ευκαιρία επισκεπτόμενος συχνά πυκνά το αμφιλεγόμενο μνημείο Γιασουκούνι στο Τόκιο, το οποίο είναι αφιερωμένο στα θύματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Οι επισκέψεις του μάλιστα προκαλούσαν την οργή των γειτόνων του στην Ασία, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα που βίωσαν την ιαπωνική κατοχή.

Παρότι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιαπωνίας δεν κατάφερε να επιτύχει την πολυπόθητη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Πιο γνωστός έγινε όμως για το μίγμα οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε τα λεγόμενα «Αμπενόμικς» τα οποία εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2013 σε μια προσπάθεια να ξεφύγει η Ιαπωνία από μια δεκαπενταετία αποπληθωρισμού. Βασίζονταν στο τρίπτυχο: νομισματικά μέτρα στήριξης, δημοσιονομική ευελιξία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ένα αμάγαλμα πολιτικής που κατάφερε για μεγάλο διάστημα να διατηρήσει την Ιαπωνία σε τροχιά ανάπτυξης πάρα το γεγονός ότι το χρέος της χώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη. 

Σίνζο Άμπε
Δολοφονική επίθεση στον Σίνζο Άμπε © EPA/JIJI PRESS

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΥΠΕΞ για τον θάνατο του Άμπε

«Είμαστε βαθύτατα θλιμμένοι και σοκαρισμένοι από τον τραγικό θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο 'Αμπε, μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της Ιαπωνίας και ενός σπουδαίου πολιτικού άνδρα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στο λαό και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας σε αυτή τη θλιβερή στιγμή», προσθέτει.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η δολοφονία του Σίνζο Άμπε συγκλονίζει τον κόσμο

«Αυτή η βάρβαρη και άνανδρη δολοφονία του Σίνζο Άμπε συγκλονίζει όλο τον κόσμο», τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της.

Στην ανάρτησή της στο τουίτερ, προσθέτει: «Ένας υπέροχος άνθρωπος, μεγάλος δημοκράτης και υπέρμαχος της πολυμερούς παγκόσμιας τάξης έφυγε από τη ζωή. Θρηνώ με την οικογένειά του, τους φίλους του και όλο τον λαό της Ιαπωνίας».

Συλλυπητήρια Στόλτενμπεργκ για τη δολοφονία του Άμπε

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για «την αποτρόπαιη δολοφονία» του πρώην Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο 'Αμπε. Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ:

«Βαθιά λυπημένος για την αποτρόπαιη δολοφονία του Σίνζο 'Αμπε, υπερασπιστή της δημοκρατίας και φίλου και συναδέλφου μου εδώ και πολλά χρόνια. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τον Πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα, και στον λαό της (χώρας) εταίρου του ΝΑΤΟ, την Ιαπωνία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Aμερικανός πρεσβευτής στο Τόκιο: Ο Άμπε υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης και σύμμαχος

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Τόκιο, ο Ραμ Εμάνιουελ, στηλίτευσε την επίθεση. «Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την επίθεση με σφαίρες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Άμπε Σίνζο. Ο Άμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται να είναι καλά ο Άμπε-σαν, η οικογένειά του και ο ιαπωνικός λαός», ανέφερε ο κ. Εμάνιουελ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πριν ανακοινωθεί ο θάνατος του Άμπε.

Μισέλ: Δεν θα καταλάβω ποτέ τη βάρβαρη δολοφονία αυτού του σπουδαίου ανθρώπου

Για «βάρβαρη δολοφονία» ενός «σπουδαίου ανθρώπου» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο μήνυμά του για τον θάνατο του Πρώην Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο 'Αμπε.

«Με βαθιά λύπη έμαθα για τον θάνατο του Σίνζο 'Αμπε. Δεν θα καταλάβω ποτέ τη βάρβαρη δολοφονία αυτού του σπουδαίου ανθρώπου. Ιαπωνία, οι Ευρωπαίοι θρηνούν μαζί σας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και την οικογένειά του», σημειώνει στην ανάρτησή του στο τουίτερ ο κ. Μισέλ.

Άμπε: Βαθιά θλίψη εκφράζουν ξένοι ηγέτες και καταδικάζουν τη δολοφονία του

Τη βαθιά τους θλίψη εκφράζουν ξένοι ηγέτες για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, χαιρετίζοντας έναν "σπουδαίο πατριώτη" και "παγκόσμιο ηγέτη", και καταδικάζουν κατηγορηματικά τη δολοφονία του ως "αποτρόπαιο έγκλημα".

Ελλάδα

Τον αποτροπιασμό του για τη στυγερή δολοφονία του τέως πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, στην τελετή εγκαινίων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, στην Κομοτηνή.

«Hταν ένας σπουδαίος πολιτικός, μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιαπωνίας και το τραγικό αυτό γεγονός μας έχει συγκλονίσει όλους",είπε ο κ. Μητσοτάκης."Οι βάσεις αυτού του έργου κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB είχαν τεθεί από το 2009, ωστόσο η ολοκλήρωση του στην παρούσα εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο δείχνει τη μεγάλη του αξία», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή των εγκαινίων του , στην Κομοτηνή.

ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε σήμερα τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, εκφράζοντας τη λύπη του για την απώλεια ενός «ηγέτη με όραμα». Ο Άμπε «οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Μπαλί, στην Ινδονησία.

Ρωσία

Πρόκειται για «ανεπανόρθωτη απώλεια» αντέδρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην είδηση για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. «Σας εύχομαι (...) κουράγιο απέναντι σε αυτήν την ανεπανόρθωτη απώλεια", ανέφερε ο Πούτιν σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στην μητέρα και τη χήρα του Άμπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. "Καλές αναμνήσεις από αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο θα μείνουν για πάντα στις καρδιές αυτών που τον γνώριζαν», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα την «βαθύτατη λύπη» της Ρωσίας για τη δολοφονία του Άμπε, χαιρετίζοντας έναν «σπουδαίο πατριώτη» της Ιαπωνίας. «Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι με την είδηση που ήρθε από την Ιαπωνία», σημείωσε ο Πεσκόφ, καταδικάζοντας «κατηγορηματικά την επίθεση αυτή». Ο Άμπε «ήταν ένας μεγάλος πατριώτης» της Ιαπωνίας, υπογράμμισε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον ιαπωνικό λαό.

Νότια Κορέα

Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας είναι μια «αποτρόπαιη εγκληματική πράξη», αντέδρασε στην είδηση για τον θάνατο του Άμπε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου και τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στον ιαπωνικό λαό για την απώλεια του πρωθυπουργού τους με τη μεγαλύτερη θητεία στο αξίωμα και ενός αξιοσέβαστου πολιτικού άνδρα», σημειώνει ο Γιουν σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την νοτιοκορεατική προεδρία.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας απέστειλε εξάλλου συλλυπητήρια στην σύζυγο του Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού, την Ακίε Άμπε.

Γερμανία

«Εμβρόντητος και βαθιά λυπημένος» από την είδηση ότι ο Άμπε υπέκυψε στα τραύματα από την επίθεση που είχε δεχθεί νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ιαπωνίας σε αυτές τις δύσκολες ώρες», προσέθετε σε μήνυμά του στο Twitter o Σολτς, εκφράζοντας την συμπαράστασή του στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Γαλλία

«Η Ιαπωνία χάνει έναν σπουδαίο πρωθυπουργό που αφιέρωσε τη ζωή του στη χώρα του και εργάστηκε για να διασφαλίσει την τάξη στον κόσμο», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμά του στο Twitter μετά την είδηση ότι ο Άμπε υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί νωρίτερα από επίθεση ενόπλου.

Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ιαπωνία μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ιταλία

«Συντετριμμένος από την τρομερή επίθεση» που στοίχισε τη ζωή στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, δήλωσε σήμερα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. «Η Ιταλία είναι συνετριμμένη από την τρομερή επίθεση που έπληξε την Ιαπωνία και τον ελεύθερο δημοκρατικό της διάλογο», σημείωσε ο Ντράγκι σε μήνυμά του, στο οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Άμπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας «ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής της ιαπωνικής και της διεθνούς πολιτικής ζωής των τελευταίων δεκαετιών χάρη στο καινοτόμο πνεύμα του και το μεταρρυθμιστικό του όραμα», τόνισε ο Ντράγκι, εκφράζοντας εκ νέου την αλληλεγγύη της Ιταλίας «στους συγγενείς του, στην κυβέρνηση και σε όλον τον ιαπωνικό λαό».

Βρετανία

Το Λονδίνο στέκεται στο πλευρό της Ιαπωνίας αυτές τις σκοτεινές ώρες μετά την «απίστευτα θλιβερή είδηση» για τον θάνατο του Άμπε από δολοφονική επίθεση, δήλωσε παράλληλα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. «Απίστευτα θλιβερή είδηση για τον Σίνζο Άμπε», σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter. Η ικανότητά του «ως παγκοσμίου ηγέτη μέσα από αχαρτογράφητα νερά θα μείνει στην μνήμη πολλών. Οι σκέψεις μου στρέφονται στην οικογένειά του, τους φίλους του και τον ιαπωνικό λαό», υπογράμμισε ο Τζόνσον.

«Η Βρετανία στέκεται στο πλευρό σας αυτές τις σκοτεινές και θλιβερές ώρες», κατέληξε.

Πολωνία

«Συγκλονισμένος» δήλωσε επίσης για τον θάνατο του Άμπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. «Βαθιά συγκλονισμένος από την είδηση για τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε», έγραψε στο Twitter. «Η σκέψη μου είναι με την οικογένεια του Ιάπωνα φίλου μας που ήταν πάντα πολύ ευγενικός με την Πολωνία. Ας αναπαύεται εν ειρήνη».

Ταϊβάν

Ο κόσμος έχασε έναν σημαντικό ηγέτη και η Ταϊβάν έναν φίλο, σημείωσε επίσης η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν εκφράζοντας τη λύπη της για τη δολοφονία του Άμπε. «Όχι μόνον η διεθνής κοινότητα έχασε έναν σημαντικό ηγέτη, η Ταϊβάν έχασε επίσης έναν σημαντικό και στενό φίλο. Η Ταϊβάν και η Ιαπωνία είναι και οι δύο δημοκρατικές χώρες με κράτος δικαίου και η κυβέρνησή μας καταδικάζει κατηγορηματικά τις βίαιες και παράνομες ενέργειες», υπογραμμίζει η Τσάι σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ