- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι ανέκτησε τον έλεγχο του Φιδονησιού στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε τον έλεγχο Φιδονησιού στη Μαύρη Θάλασσα, αφού ύψωσε την ουκρανική σημαία εκεί λίγες ημέρες νωρίτερα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από αυτό το νησί.
«Αποκαταστήσαμε πρακτικά τον έλεγχό μας στο Φιδονήσι», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού, ο Ολεκσέι Γκρόμοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για «φυσικό έλεγχο» από τις στρατιωτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση, επέστρεψαν στους στρατώνες τους. Δεν διευκρίνισε αν παρέμειναν στρατιώτες στο νησί.
«Την περασμένη εβδομάδα, πετύχαμε τον έλεγχο των όπλων στο νησί και εμποδίσαμε τον εχθρό να απομακρύνει τις υπόλοιπες μονάδες, τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους», συνέχισε.
Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε χτύπημα σήμερα πρωί της Πέμπτης στο Φιδονήσι με «βλήματα υψηλής ακρίβειας», σκοτώνοντας ορισμένους από τους Ουκρανούς στρατιώτες που πήγαν να τοποθετήσουν μια σημαία εκεί και αναγκάζοντας τους επιζήσαντες να τραπούν σε φυγή.
Ωστόσο, το Κίεβο είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι η ουκρανική σημαία κυμάτιζε ξανά στο νησί.
Αφού είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο, το νησί καταλήφθηκε από τους Ουκρανούς την περασμένη εβδομάδα, μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς.
Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι αποχώρησε από αυτό το έδαφος «ως ένδειξη καλής θέλησης», αφού «πέτυχε» τους «καθορισμένους στόχους».
Ουκρανία - Φιδονήσι: Η σημασία του
Ιστορικά ήταν ρουμανικό έδαφος μέχρι που παραχωρήθηκε το 1948 στη Σοβιετική Ένωση, η οποία το χρησιμοποιούσε ως βάση ραντάρ. Eίναι ένας μικρός βράχος με μεγάλη σημασία, υπογραμμίζει το gzeromedia, εξηγώντας: ότι η κατάκτηση του θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την ικανότητα του Κιέβου να υπερασπιστεί ολόκληρη τη νοτιοδυτική ακτή, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του μεγαλύτερου λιμανιού της Ουκρανίας. Η θέση του στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, παρέχει ένα προνομιακό παρατηρητήριο και ένα μέρος για την ανάπτυξη συστημάτων άμυνας εδάφους-αέρος.
Εφόσον το νησί παρέμενε υπό ρωσικό έλεγχο, αυτή θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως αναφέρει το gzeromedia, η Μόσχα ήθελε να χρησιμοποιήσει το Φιδονήσι για να στηρίξει το ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας που εμποδίζει τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών και μαγειρικών ελαίων να φτάσουν στον υπόλοιπο κόσμο.
Με τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων να αυξάνονται, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η διακοπή των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων, λόγω του πολέμου, θα μπορούσαν να σπρώξουν σχεδόν 2 δισ. ανθρώπους πιο κοντά στην πείνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Αντιμετωπίζουν 59 συνολικά κατηγορίες
Στο επίκεντρο η αποκάλυψη των πηγών πίσω από τα δημοσιεύματα για το Air Force One
Κατάργηση ΦΠΑ στο ρεύμα και πακέτο 340 εκατ. λιρών για την αστεγία ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός
Έπαινοι της αμερικανικής διπλωματίας για την αποτελεσματικότητα της χώρας απέναντι στην τρομοκρατία
Πότε θα ξεκινήσει το μέτρο
Σφοδρός πολέμιος του Στάρμερ - Το who is who
Καρέ καρέ τα δραματικά δευτερόλεπτα
Η Ελλάδα καλείται να προσαρμόσει τον αμυντικό της σχεδιασμό στη νέα πραγματικότητα, όπου η ισχύς μετριέται πλέον σε ετοιμότητα, τεχνολογία και αντοχή
Μια ματιά στην κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας, με βάση νέα στοιχεία του YouGov και την επικαιρότητα
Δεν θα φιλοξενεί πλέον κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα
Ιστορίες Αμερικανών που πίστεψαν την εικόνα της Ρωσίας ως καταφύγιο συντηρητικών αξιών και ανακάλυψαν τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής υπό τον Πούτιν.
Από το «Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back»
Κλιμακώνεται η κρίση - Πληροφορίες ότι το ένα πλοίο είναι ελληνικό
Γνωρίζονται από το μακρινό 1989
H συμφωνία ανέρχεται στα 110 δισ. δολάρια
H απόφαση ελήφθη λόγω της νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Τα λάθη του Μακαρίου, το πραξικόπημα και το μέλλον του νησιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.