- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ουκρανία: Οργή για την αναχώρηση ρωσικού πλοίου με σιτηρά από λιμάνι της Τουρκίας
Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης
Οι καταγγελίες της Ουκρανίας για το ρωσικό πλοίο με τα σιτηρά. Το Κίεβο καλεί τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις.
Την έντονη αντίδραση του Κιέβου προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τον απόπλου από το λιμάνι του Καρασού ενός ρωσικού πλοίου που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα κληθεί για εξηγήσεις ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κίεβο.
«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το πλοίο της Ρωσίας Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, επετράπη να αναχωρήσει από το λιμάνι Καρασού, παρά τα πειστήρια για αδικήματα που παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές», ανέφερε ο Νικολένκο, χαρακτηρίζοντας το όλο γεγονός «απαράδεκτο».
We regret that Russia’s ship Zhibek Zholy which was full of stolen Ukrainian grain, was allowed to leave Karasu port despite criminal evidence presented to the Turkish authorities. Türkiye’s Ambassador in Kyiv will be invited to @MFA_Ukraine to clarify this unacceptable situation
— Oleg Nikolenko (@OlegNikolenko_) July 7, 2022
Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό πλοίο απέπλευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το τουρκικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.
Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε δηλώσει πως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το πλοίο. Το Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα πως η Ουκρανία είχε ζητήσει από την Τουρκία να συλλάβει το πλοίο.
Όμως χθες, Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως ψευδείς πληροφορίες ότι το πλοίο είχε συλληφθεί από την Τουρκία.
Επικαλούμενο το πλήρωμα του πλοίου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα πως το Zhibek Zholy σχεδιάζει να ξεφορτώσει σιτηρά σε «ένα αποθηκευτικό σκάφος» αφού αναχώρησε από το σημείο όπου βρισκόταν αρόδο κοντά σε τουρκικό λιμάνι.
Ο προορισμός του πλοίου φαίνεται πως είναι το ρωσικό λιμάνι Καυκάς, όπου αναμένεται να φθάσει αύριο, Παρασκευή.
Υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το πλοίο «εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς να προσεγγίσει κάποιο λιμάνι».
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA μετέδωσε πως το φορτηγό έκλεισε τον αναμεταδότη του, τη συσκευή που επιτρέπει να εντοπίζεται η θέση των πλοίων στη θάλασσα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεπέρασε το 55% η συμμετοχή των πολιτών
Πώς τα αποτελέσματα σε Βερολίνο και Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία αποδεικνύουν πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης δεν είναι πια η ίδια
«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην παλιά καλή εποχή»
Τι δείχνουν τα exit polls
«Συγχαρητήρια, κέρδισες, τα παρατάω»
Νέες απειλές από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Ιράν
Συναγερμός στη ρωσική πρωτεύουσα
Η δικαστική διαμάχη του κωμικού με τον μουσικό Μπράιαν Έβανς
Το ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι έπεσε έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας
Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα μίλησε για τις πιέσεις που δέχονται ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ από τον βρετανικό Τύπο
Η Ελλάδα του 2026 δεν είναι εκείνη του 2010. Είναι στο χέρι μας να πάμε στο επόμενο επίπεδο για να προστατευτούμε καλύτερα από ό,τι μέλλει να έρθει
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγκατέλειψε το Καμπ Ντέιβιντ
Η νέα πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου έρχεται ενώ ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης
Και τα δύο μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν την κίνηση ως παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος
Τι περιλαμβάνουν οι όροι
Προειδοποιεί ότι η πραγματική έκταση των παραβιάσεων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη
Αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρνακα
Στο προσκήνιο μια συνομιλία που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο λίγο μετά τον θάνατο της αδελφής του
Έρευνα διεξάγουν οι Αρχές του Λουξεμβούργου
Η ανάρτηση έρχεται καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου που θα καθορίσουν αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.