Κοσμος

Ουκρανία: Οργή για την αναχώρηση ρωσικού πλοίου με σιτηρά από λιμάνι της Τουρκίας

Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy
Το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy © EPA/ERDEM SAHIN

Οι καταγγελίες της Ουκρανίας για το ρωσικό πλοίο με τα σιτηρά. Το Κίεβο καλεί τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις.

Την έντονη αντίδραση του Κιέβου προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τον απόπλου από το λιμάνι του Καρασού ενός ρωσικού πλοίου που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα κληθεί για εξηγήσεις ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κίεβο.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το πλοίο της Ρωσίας Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, επετράπη να αναχωρήσει από το λιμάνι Καρασού, παρά τα πειστήρια για αδικήματα που παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές», ανέφερε ο Νικολένκο, χαρακτηρίζοντας το όλο γεγονός «απαράδεκτο».

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό πλοίο απέπλευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το τουρκικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε δηλώσει πως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το πλοίο. Το Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα πως η Ουκρανία είχε ζητήσει από την Τουρκία να συλλάβει το πλοίο.

Όμως χθες, Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως ψευδείς πληροφορίες ότι το πλοίο είχε συλληφθεί από την Τουρκία.

Επικαλούμενο το πλήρωμα του πλοίου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα πως το Zhibek Zholy σχεδιάζει να ξεφορτώσει σιτηρά σε «ένα αποθηκευτικό σκάφος» αφού αναχώρησε από το σημείο όπου βρισκόταν αρόδο κοντά σε τουρκικό λιμάνι.

Ο προορισμός του πλοίου φαίνεται πως είναι το ρωσικό λιμάνι Καυκάς, όπου αναμένεται να φθάσει αύριο, Παρασκευή.

Υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το πλοίο «εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς να προσεγγίσει κάποιο λιμάνι».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA μετέδωσε πως το φορτηγό έκλεισε τον αναμεταδότη του, τη συσκευή που επιτρέπει να εντοπίζεται η θέση των πλοίων στη θάλασσα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ