Κοσμος

Tζον Μέιτζορ: Πετάξτε τον Τζόνσον έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ τώρα

Τι αναφέρει σε επιστολή του ο πρώην πρωθυπουργός

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τζον Μέιτζορ: Ζητά την άμεση αποπομπή του Τζόνσον από την πρωθυπουργία. 

Ο πρώην πρωθυπουργός σερ Τζον Μέιτζορ ζητά ο Μπόρις Τζόνσον να εγκαταλείψει αμέσως την Ντάουνιγκ Στριτ και να μην παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί νέος αρχηγός των Τόρις. 

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, έγραψε ότι οποιαδήποτε συνθήκη βάσης της οποίας ο Τζόνσον θα παραμείνει στην πρωθυπουργία ως και τρεις μήνες δεν είναι «συνετή».

Ο Μέιτζορ ανέφερε επίσης «Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα τον περιορίσει. Εγώ απλώς σημειώνω ότι το προηγούμενο υπουργικό του συμβούλιο δεν μπορούσε -ή δεν ήθελε- να το κάνει αυτό».

Ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε να παραιτηθεί ο Τζόνσον, αφήνοντας επικεφαλής τον Ντόμινικ Ράαμπ ή ο νέος ηγέτης του κόμματος να εκλεγεί αποκλειστικά από τους βουλευτές. 

Στο μεταξύ, πολλοί Συντηρητικοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πρώην υπουργών, πιστεύουν ότι ο Τζόνσον πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αν το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού δεν τον ξεφορτωθεί αμέσως.

Μιλώντας από τη Ντάουνιγκ Στριτ, ο Τζόνσον κατηγόρησε το κόμμα του ότι πήρε μια «εκκεντρική» απόφαση να τον εγκαταλείψει. Εξηγώντας γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ για να πάρει την απόφαση να παραιτηθεί είπε ότι ήθελε να εκπληρώσει ο ίδιος την εντολή των ψηφοφόρων που είχε λάβει, τονίζοντας ότι ένιωθε ότι ήταν καθήκον και υποχρέωσή του να κάνει αυτό που είχε υποσχεθεί.

Ο Τζόνσον είπε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου αρχηγού θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Δήλωσε επίσης ότι θα παραμείνει στη θέση μέχρι να έρθει ο διάδοχός του, τον οποίο προέτρεψε να μειώσει τους φόρους για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο.

Όπως είπε ο Τζόνσον, κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να υπάρξει διάδοχος, ωστόσο, η «Επιτροπή 1922» είναι αυτή που θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, δεν είναι σαφές εάν το κόμμα του θα του επιτρέψει να παραμείνει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, και εάν ασκηθεί επαρκής πίεση για να φύγει, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ θα μπορούσε να αναλάνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

«Με τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης, δεν φαίνεται να βιάζεται να αποχωρήσει. Θα θέλει μια κληρονομιά που δεν θα σκοτεινιάζει από τις χαοτικές προηγούμενες μέρες», σχολιάζει το BBC.

Να σημειωθεί ότι το 2019, όταν ο Τζόνσον αντικατέστησε την Τερέζα Μέι, η όλη διαδικασία αλλαγής ηγεσίας διήρκησε περίπου έξι εβδομάδες. Τότε υπήρχαν 10 υποψήφιοι και χρειάστηκαν έξι γύροι ψηφοφορίας προτού αναδειχθούν οι δύο τελικοί υποψήφιοι.

Σύμφωνα με το BBC, το Συντηρητικό Κόμμα έχει τώρα δύο εβδομάδες ώστε να συλλέξει υποψηφιότητες, να καταλήξει στους δύο επικρατέστερους και να τους θέσει στην επιλογή των μελών των Τόρις, πριν τη θερινή διακοπή.