Κοσμος

Κρατικοποιείται η γαλλική ΔΕΗ για να μην χρεοκωπήσει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προς πλήρη εθνικοποίηση της EDF κινείται η νέα κυβέρνηση στο Παρίσι λόγω των προβλημάτων που έφερε η κρίση
Πυρηνικός αντιδραστήρας © ΕPA Pool

Γαλλία: Κρατικοποιείται η EDF, κολοσσός της πυρηνικής ενέργειας.

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της EDF, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός, Ελίσαμπεθ Μπορν, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

«Η κλιματική έκτακτη ανάγκη απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας ενώπιον των συνεπειών του πολέμου και των κολοσσιαίων προκλήσεων που έρχονται», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν κατά τη διάρκεια της πολιτικής της ομιλίας στο κοινοβούλιο στο Παρίσι την Τετάρτη. «Γι’ αυτό επιβεβαιώνω σήμερα την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF».

Σήμερα το κρατικό μερίδιο στην επιχείρηση είναι στο 83% και προβλέπεται να φτάσει το 100%, εν μέσω σοβαρών προβλημάτων με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και συσσωρευμένου χρέους.

Η EDF παλεύει τα τελευταία χρόνια με διάφορα ζητήματα στον γηρασμένο στόλο των αντιδραστήρων της και με υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων. Τα προβλήματά της επιδεινώνονται από το κρατικό ανώτατο όριο τιμών και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ενισχύει την τιμή στην οποία η εταιρεία πρέπει να αγοράσει ξανά το έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η Μπορν τόνισε ότι η Γαλλία θα πρέπει να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή του ρωσικού αερίου. Η λύση, σύμφωνα με την ίδια είναι η ριζοσπαστική πράσινη μετάβαση, αλλά όχι η αποανάπτυξη, όπως ζητεί μερίδα της γαλλικής αριστεράς.

Ο Μακρόν είπε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η EDF θα χρειαστεί μια ευρεία αναδιοργάνωση και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης για να τη βοηθήσει να κατασκευάσει 6 έως 14 νέους πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2050. Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, μαζί με μια σειρά από νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας και πολύ φιλόδοξοι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας, αποτελούν μέρος του σχεδίου της Γαλλίας να είναι ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ