Κοσμος

Στη λίστα των «most wanted» του FBI η εξαφανισμένη «κρυπτοβασίλισσα»

Ποια είναι - Για ποια τεράστια απάτη κατηγορείται

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ruja Ignatova: Η εξαφανισμένη «Cryptoqueen» είναι στη λίστα του FBI με τους 10 πλέον καταζητούμενους.

Η Ruja Ignatova, γνωστή και ως «Cryptoqueen», μπήκε στη λίστα του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες, καθώς κατηγορείται ότι εξαπάτησε εκατομμύρια επενδυτές. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι αφαίρεσε από επενδυτές ποσό ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πουλώντας ένα πλαστό κρυπτονόμισμα που ονομάζεται OneCoin.

Οι εισαγγελείς λένε ότι η εταιρεία πρόσφερε προμήθειες σε μέλη της που δελέαζαν άλλους να αγοράσουν ένα κρυπτονόμισμα χωρίς καμία αξία. Οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι η Ignatova ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το OneCoin, το οποίο χαρακτηρίζουν σαν μια από τις μεγαλύτερες απάτες τύπου πυραμίδας στην ιστορία.

Η πυραμίδα λειτούργησε σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και κάποια στιγμή είχε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια επενδυτές.

«Βρήκε το τέλειο τάιμινγκ για το σχέδιό της, εκμεταλλευόμενη τις φρενήρεις εικασίες των πρώτων ημερών του κρυπτονομίσματος», δήλωσε ο Damian Williams, ο ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μανχάταν.

Το FBI προσφέρει αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της Ignatova, δήλωσε ο Michael Driscoll, βοηθός διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη. Το γραφείο προσθέτει φυγάδες στη λίστα με τους περισσότερους καταζητούμενους όταν πιστεύει ότι το κοινό μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει στον εντοπισμό υπόπτων.

Η Ignatova εξαφανίστηκε στα τέλη του 2017, αφού έβαλε κοριούς σε ένα διαμέρισμα που ανήκε στον Αμερικανό φίλο της και διαπίστωσε έτσι ότι αυτός συνεργαζόταν με μια έρευνα του FBI για το OneCoin.

To FBI μάλιστα εξέδωσε αφίσα με την φωτογραφία και τα στοιχεία της και στα ελληνικά.

Ruja Ignatova © FBI

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις