Κοσμος

Μπάιντεν σε Ερντογάν: «Να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο»

Η συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε εξέλιξη η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν
Σε εξέλιξη η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν © Twitter/@anadoluajansi

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι συνομιλίες των δύο ηγετών

Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε «να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο». 

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι παραγωγικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. 

Σύμφωνα με το Reuters, o Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την άρση του βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις προσπάθειές του στη δημιουργία διαδρόμων μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε και αυτός την ελπίδα του ότι με τη διπλωματία θα βρεθεί τρόπος για να απεμπλακούν τα ουκρανικά σιτηρά και να επιτραπεί η μεταφορά τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Μισέλ σε Ερντογάν: Οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση

Τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που είχαν στη Μαδρίτη.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι «οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση» και προσέθεσε ότι «η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει ότι συζήτησαν «την στήριξη της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και τον Αντόνιο Γκουτέρες στις προσπάθειες για απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία».

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας και η εισβολή της σε ένα κυρίαρχο έθνος είναι απαράδεκτες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ