Κοσμος

Σοβαρή καταγγελία από διεθνή μέσα για pushbacks στα σύνορα

Εξαναγκάζονται πρόσφυγες να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το δημοσίευμα του Spiegel για τα pushbacks

Καταγγελίες διεθνών δημοσιογραφικών μέσων για επιχειρήσεις επαναπροώθησης με συμμετοχή προσφύγων.

Κοινή έρευνα διεθνών ΜΜΕ φέρνει στο φως καταγγελίες αιτούντων άσυλο οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εξαναγκάστηκαν να συμμετέχουν σε βίαιες, παράνομες επιχειρήσεις απώθησης άλλων προσφύγων από την ελληνική αστυνομία.

Η έρευνα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και ARD Report München. Τα μέσα αυτά εξασφάλισαν οπτικά υλικό που επιβεβαιώνει τη μαρτυρία των ανδρών, καθώς και έγγραφα που δείχνουν ότι κρατήθηκαν και μετέπειτα απελευθερώθηκαν από τις ελληνικές αρχές. Οι άνδρες ήταν μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν στην ομάδα του Facebook Consolidated Rescue group, η οποία είχε ζητήσει από πρόσφυγες να μιλήσουν για την πρακτική αυτή.

Έξι μετανάστες, Σύριοι και Μαροκινοί, διηγήθηκαν πώς συμμετείχαν σε επιχειρήσεις απώθησης στον Έβρο υπό πίεση, με αντάλλαγμα ένα έγγραφο της αστυνομίας που τους επέτρεπε να παραμείνουν για ένα μήνα στην Ελλάδα. 

Μεταξύ άλλων η έρευνα αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα τους μαζί με πρόσφυγες οι οποίοι φέρονται να στρατολογήθηκαν απειλούσαν ή απωθούσαν λέμβους ώστε να μην πλησιάσουν τις ελληνικές ακτές. 

Η ελληνική πλευρά και η Frontex αρνούνται τους ισχυρισμούς περί απωθήσεων και λένε ότι οι αξιωματούχοι τους συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Frontex υποστηρίζει ότι δεν αρμοδιότητα και την εξουσία για να διερευνήσει τις ενέργειες μεμονωμένων χωρών και ότι «εξασφαλίζει και προωθεί τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλες τις δραστηριότητες διαχείρισης των συνόρων». Η υπηρεσία επιμένει ότι «έχει δεσμευτεί πλήρως να τηρήσει τα υψηλότερα πρότυπα συνοριακού ελέγχου στις επιχειρήσεις και οι αξιωματικοί μας δεσμεύονται από έναν κώδικα δεοντολογίας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ