Κοσμος

Podcast Criminal minds - Μιμή Φιλιππίδη | Σούζαν Σμιθ

Criminal minds: H συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Σούζαν Σμιθ (επ. 9)

Μιμή Φιλιππίδη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη σειρά Podcast Criminal Minds, η συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά τα εγκλήματα και τις τραγικές ιστορίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο ένατο επεισόδιο θα ακούσετε για την υπόθεση της Σούζαν Σμιθ.

Η Σούζαν Σμιθ από το 1971 που γεννήθηκε, στο Γιούνιον της Ν. Καρολίνας, σπάνια είχε μια σταθερή ζωή στο σπίτι. Ο πατέρας της αυτοκτόνησε όταν η Σούζαν ήταν έξι ετών (και η ίδια έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στα 13 της). Η μητέρα της είχε παντρευτεί αμέσως μετά τον Μπεβ Ράσελ, μέλος του Χριστιανικού Συνασπισμού (μιας οργάνωσης που ίδρυσε ο τηλε-ευαγγελιστής μεγιστάνας Πατ Ρόμπερτσον). Όταν η Σούζαν ήταν έφηβη, ο πατριός της την κακοποιούσε σεξουαλικά (και, σύμφωνα με μια εφημερίδα, συνέχιζε έως πρόσφατα). Η Σούζαν το ανέφερε στο σχολείο και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο πατριός έφυγε προσωρινά από το σπίτι αλλά σύντομα επέστρεψε. Η οικογένεια ανησυχούσε περισσότερο για τη δημόσια έκθεση του θέματος, παρά για την προστασία της ανήλικης κόρης και δεν ασκήθηκε καμιά δίωξη. Η τιμωρία του πατριού αποτράπηκε, η κακοποίηση συνεχίστηκε. 

Τον Οκτώβριο του ‘94 τα ελληνικά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων έδειχναν μια νέα μητέρα στη Νότια Καρολίνα να εκλιπαρεί για την επιστροφή των παιδιών της. Ισχυριζόταν πως, ενώ σταμάτησε στο κόκκινο φανάρι μιας διασταύρωσης, ένας οπλισμένος μαύρος άντρας μπήκε στο αμάξι της και τη διέταξε να οδηγήσει. Στο πίσω κάθισμα βρίσκονταν τα δύο αγόρια της, 3 ετών και 14 μηνών, δεμένα στα παιδικά καρεκλάκια τους. Λίγο αργότερα, τη διέταξε να κατέβει, κλέβοντας το όχημα με τα παιδιά μέσα. Η εικόνα αυτή, με την κλαμένη Σούζαν Σμιθ και τον εν διαστάσει σύζυγό της στο πλευρό της, επαναλαμβανόταν όλη τη βδομάδα που ακολούθησε και είχε διεθνή προβολή. Η Σούζαν μιλούσε κυρίως για τον εαυτό της («δεν μπορώ να φάω», «δεν μπορώ να κοιμηθώ») και έλεγε ότι αγαπούσε τα παιδιά της. Τηλεθεατές που αντιλήφθηκαν ότι μιλούσε σε παρελθόντα χρόνο καλούσαν τα κανάλια και ρωτούσαν τους δημοσιογράφους μήπως εκείνη τα είχε σκοτώσει. Πράγματι, στις 3 Νοεμβρίου η εικόνα άλλαξε. Ο τοπικός σερίφης ανακοίνωσε τη σύλληψη της Σούζαν Σμιθ για τις δολοφονίες των παιδιών της.

Μετά τη συλλογή πληροφοριών για την κοινωνική και προσωπική της ζωή και μετά την εμφάνισή της σε πανεθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, με τον εν διαστάσει σύζυγό της, Ντέιβιντ Σμιθ, στο πλευρό της, οι ανακρίσεις του τοπικού FBI έγιναν πολύ πιεστικές. Οι ισχυρισμοί της Σούζαν είχαν πολλές ανακολουθίες – κανείς από το προσωπικό του σούπερ μάρκετ δεν την είχε δει να ψωνίζει στις 25 του μήνα, η φίλη, που έλεγε ότι είχε επισκεφθεί, έλειπε εκείνη τη μέρα, το φανάρι της τροχαίας δεν είχε γίνει κόκκινο. Τελικά η Σούζαν Σμιθ λύγισε. Έπεσε στο πάτωμα κλαίγοντας και ομολόγησε ότι τα παιδιά της δεν ήταν σώα. Βρίσκονταν στον βυθό της λίμνης Λονγκ, μέσα στο αυτοκίνητό της.

Όταν το Honda ανασύρθηκε από τη λίμνη Λονγκ, σαράντα μέτρα από την όχθη, είχαν ήδη περάσει 9 μέρες από τότε που το οδήγησε στη ράμπα της λίμνης και έλυσε το χειρόφρενο. Τα παιδιά της, νεκρά και δεμένα ακόμη στα καθισματάκια τους, είχαν παραμορφωθεί από την παραμονή τόσων ημερών μέσα στο νερό. Ένα παιδικό χεράκι φαινόταν να πιέζει το τζάμι.

Μέσα στο αμάξι βρισκόταν και κάτι πολύ σημαντικό για τους ερευνητές: μια αποχαιρετιστήρια επιστολή του εραστή της, Τομ Φίντλι, το «αντίο» στη σχέση του με τη Σούζαν. Εξηγούσε τους λόγους του χωρισμού. Προέρχονταν από πολύ διαφορετικό υπόβαθρο οι δυο τους και μερικά πράγματα δεν ταίριαζαν στη ζωή του, όπως το ότι εκείνος δεν ήθελε παιδιά («είμαι βέβαιος ότι είναι καλά παιδιά τα δικά σου, απλώς εγώ δεν θέλω παιδιά». Επίσης τη συμβούλευε να σπουδάσει και να μορφωθεί, ώστε να ορίζει εκείνη το μέλλον της και να σέβεται περισσότερο τον εαυτό της – την είχε δει να φλερτάρει με έναν παντρεμένο συνάδελφο σε εκδήλωση της εταιρίας). «Αν θέλεις έναν καλό άντρα σαν εμένα, πρέπει κι εσύ να συμπεριφέρεσαι σαν καλό κορίτσι. Τα καλά κορίτσια δεν κοιμούνται με παντρεμένους». Για την αστυνομία το γράμμα αυτό περιείχε το κίνητρο της δολοφονίας. Η Σούζαν θεώρησε ότι τα παιδιά της ήταν το μόνο εμπόδιο για την ευτυχία της με τον εραστή της. 

© Brooks Kraft LLC/Sygma via Getty Images

© Brooks Kraft LLC/Sygma via Getty Images


 

Συντελεστές
Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
Αφήγηση: Αργυρώ Θεοδωράκη, Στέλιος Μοίρας
Sound design: Δάφνη Γερογιάννη
Ηχοληψία: Δημήτρης Ντάφης


Κεντρική φωτογραφία: © Brooks Kraft LLC/Sygma via Getty Images

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ