Κοσμος

Μπάιντεν για κατάργηση άμβλωσης στις ΗΠΑ: «Μας γυρνά 150 χρόνια πίσω»

«Θλιβερή ημέρα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζο Μπάιντεν αντέδρασε έντονα στην κατάργηση της άμβλωσης στις ΗΠΑ
Ο Τζο Μπάιντεν αντέδρασε έντονα στην κατάργηση της άμβλωσης στις ΗΠΑ © EPA/SHAWN THEW

Απογοητευμένος ο Τζο Μπάιντεν για την κατάργηση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ. Πώς σχολιάζει την απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Το μήνυμά του στις γυναίκες.

Την απογοήτευσή του για την κατάργηση της άμβλωσης στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν. Σε έκτακτο διάγγελμά του μετά την απόφαση που πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να καταργήσει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «θλιβερή ημέρα».

Και ξεκαθάρισε: «Οι ΗΠΑ επιστρέφουν 150 χρόνια πίσω», υπογραμμίζοντας ότι με αυτήν την απόφαση «οι γυναίκες θα μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους».

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και πρόσθεσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να στηρίξει και να υπερασπιστεί τις γυναίκες σε πολιτείες όπου θα απαγορευτεί η άμβλωση, και ιδίως το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία.

(Από 22.20 και μετά...)

President Biden Delivers Remarks on the Supreme Court Decision

Ποιες πολιτείες στις ΗΠΑ δεσμεύονται να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση - Τι θα κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Εν τω μεταξύ, το Yπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μπορεί να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στον βαθμό που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέριλ Γκάρλαντ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Αυτή η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα» ξεκαθάρισε ο Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του. «Και αυτό θα είναι πολύ δυσανάλογο ως προς την επίδρασή του – με τα μεγαλύτερα βάρη να τα νιώθουν οι έγχρωμοι και εκείνοι με περιορισμένα οικονομικά μέσα».

Παράλληλα, τρεις προοδευτικές πολιτείες στη δυτική ακτή ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται από κοινού να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ