Κοσμος

Νέα Υόρκη: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει τη νομοθεσία περί όπλων

Οι πολίτες μπορούν να οπλοφορούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα Υόρκη: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει τη νομοθεσία περί όπλων
Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει τη νομοθεσία περί όπλων στη Νέα Υόρκη

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει τη νομοθεσία περί όπλων στη Νέα Υόρκη:

Ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός, από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ο νόμος για την οπλοκατοχή στην πολιτεία της Νέα Υόρκης, επικυρώνοντας έτσι το δικαίωμα των Αμερικανών να κυκλοφορούν οπλισμένοι έξω από το σπίτι τους. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση που ελήφθη με ψήφους 6 έναντι 3, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που ίσχυε από το 1913 και απαγόρευε να κυκλοφορεί κανείς δημοσίως έχοντας επάνω του κρυμμένο ένα όπλο.

Μάλιστα η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη υπό το σοκ των αιματηρών επιθέσεων ενόπλων, μεταξύ των οποίων και μία σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, όπου σκοτώθηκαν 21 μικροί μαθητές και δάσκαλοι.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή, όπως ορίζεται από τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι έξι συντηρητικοί δικαστές και κατά οι τρεις προοδευτικοί.

Με την απόφαση αυτή ανατρέπεται η ετυμηγορία ενός κατώτερου δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει δύο ιδιοκτήτες όπλων και το παράρτημα της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA) στη Νέα Υόρκη, ενός ισχυρού λόμπι που διατηρεί δεσμούς με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ