Κοσμος

Βρετανία: Εντοπίστηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας στα λύματα

Τι ισχύει στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Εντοπίστηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας στα λύματα
Παιδί - εμβόλιο © Pixabay / charlesdeluvio

Βρετανία: Εντοπίστηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας στα λύματα στο Λονδίνο - Τι είναι η νόσος.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας ανιχνεύθηκε σε έλεγχο ρουτίνας στα λύματα του Λονδίνου. Η πολιομυελίτιδα είναι ιογενής νόσος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη παράλυση και επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών. 

Σύμφωνα με το Sky News, oι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν για την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα μετά τη συλλογή δειγμάτων από το Beckton Sewage Treatment Works στο Λονδίνο, αλλά τόνισαν ότι ο κίνδυνος για το κοινό είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ξεκίνησε εμβολιαστική εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας ύστερα από το πρώτο κρούσμα της νόσου που εντοπίστηκε μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η συμμετοχή των πολιτών ίσως είναι περιορισμένη λόγω της κόπωσης με την πανδημία της COVID-19.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τον εμβολιασμό εναντίον της νόσου το 1957 και το έως τώρα τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό ήταν το 1988.

Ωστόσο από τον Μάρτιο ένα κορίτσι διαγνώστηκε με την ασθένεια και τουλάχιστον έξι ασυμπτωματικά περιστατικά έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. 

Σε σχέση με τον εντοπισμό της πολιομυελίτιδας στα λύματα του Λονδίνου, σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ο ιός έχει ανιχνευθεί μόνο σε δείγματα λυμάτων και δεν έχουν αναφερθεί σχετικές περιπτώσεις παράλυσης.

Στη Βρετανία είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται ο ιός από το τελευταίο κρούσμα το 1984.

Πολιομυελίτιδα: Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα από το 1970 εμφανίστηκαν μόνο σποραδικά και μεμονωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας που αφορούσαν ανεμβολίαστα παιδιά. Το 1996 σημειώθηκε συρροή κρουσμάτων πολιομυελίτιδας σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά αθιγγάνων.

Από το 1997 δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας οφειλόμενο σε άγριο ιό στη χώρα μας. Η εξάλειψη αυτή οφείλεται στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού. Ωστόσο στη χώρα μας υπολείπεται η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως αθίγγανοι, νομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη χώρα μας από το 1998 μέχρι το 2002 έχουν εμφανισθεί 4 συνολικά κρούσματα που σχετίζονταν με ιό εμβολίου πολιομυελίτιδας (εκ των οποίων ένα κρούσμα από ιό εμβολίου πολιομυελίτιδας σε ενήλικα γυναίκα που το παιδί της είχε εμβολιαστεί με εμβόλιο Sabin πριν τη νόσησή της).

Στην Ελλάδα η δήλωση της πολιομυελίτιδας είναι υποχρεωτική από το 1950 (ΒΔ 03-11-1950 ΦΕΚ262/1950). Η επιτήρηση της οξείας χαλαρής παράλυσης (ΟΧΠ) είναι υποχρεωτική στη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του 1996.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ