Κοσμος

Ξανά στις κάλπες το Ισραήλ - Για πέμπτη φορά σε τρία χρόνια

Μετά από 12 μήνες της οκτακομματικής συγκυβέρνησης στην εξουσία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Ισραηλινοί επιστρέφουν στις κάλπες το φθινόπωρο, με την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση να είναι η κατά σειρά πέμπτη που πραγματοποιείται σε τρία χρόνια.

Ξανά στις κάλπες οδηγούνται οι Ισραηλινοί το φθινόπωρο, την πέμπτη φορά κατά σειρά που πραγματοποιείται εκλογική διαδικασία στη χώρα τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Πολιτικοί αναλυτές εξέφραζαν την πεποίθηση πως η οκτακομματική συγκυβέρνηση υπό τους κ.κ. Μπένετ και Λαπίντ δεν επρόκειτο να διατηρηθεί για πολύ στην εξουσία. Με τη συμπλήρωση 12 μηνών οι Μπένετ και Λαπίντ ανακοίνωσαν πως προχωρούν στη διάλυση του κοινοβουλίου και την πτώση της κυβέρνησης.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι επόμενες κάλπες θα στηθούν κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο. Για πέμπτη φορά από τον Απρίλιο του 2019, το Ισραήλ καλείται να βρει τρόπο να ξεκαθαρίσει το πολιτικό του τοπίο.

«Οι νέες εκλογές δίνουν άλλη μια ευκαιρία στον κ. Νετανιάχου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους ώστε να σχηματίσει τον δικό του πλειοψηφικό συνασπισμό», γράφει ο Πάτρικ Κίνγκσλεϊ, επικεφαλής του γραφείου των New York Times στην Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα μάλιστα με τις δημοσκοπήσεις, το Λικούντ (Likud), το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «θα είναι εύκολα πρώτη δύναμη στο επόμενο ισραηλινό κοινοβούλιο, αλλά οι σύμμαχοί του μπορεί να μην έχουν τις έδρες που απαιτούνται προκειμένου να μπορέσει ο Νετανιάχου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία»