Κοσμος

Φυσικό αέριο: Νέα μείωση στις εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη

Αρνείται η Ουκρανία την παροχή μέσω του Σοχρανίφκα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο: Νέα μείωση στις εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη © EPA/POOL

Φυσικό αέριο: Οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας μειώθηκαν σε 41,4 εκατ. κυβικά μέτρα σήμερα.

Ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι η παροχή από αυτόν φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του σημείου εισόδου της Σούντζα στην Ουκρανία μειώθηκε σε 41,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) σήμερα από 41,9 mcm χθες, Παρασκευή.

Αίτηση για την παροχή φυσικού αερίου μέσω άλλου σημαντικού σημείου εισόδου, αυτού στην Σοχρανίφκα, απορρίφθηκε από την Ουκρανία, σύμφωνα με την Gazprom.

Φυσικό αέριο: Μια ανακοίνωση της Gazprom εκτίναξε τις τιμές

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά κατέγραψαν άνοδο 18,7% μετά από την ανακοίνωση της Cazprom ότι μείωσε για «τεχνικούς λόγους» κατά 40% την ροή αερίου στον κύριο αγωγό Nordstream προς την Γερμανία. 

Πιο συγκεκριμένα, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μείωσε κατά περισσότερο του 40% τη δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς το Βερολίνο, καθώς ο γερμανικός όμιλος Siemens δεν εξήγαγε προς την Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό.

«Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom που αναρτήθηκε στο Telegram.

Μάλιστα, αμέσως μετά από την ρωσική ανακοίνωση - που συνέπεσε με το κλείσιμο για ένα τρίμηνο ενός σημαντικού τερματικού σταθμού εξαγωγής αερίου στις ΗΠΑ - οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά ανέβηκαν πάνω από τα 100 δολάρια ανά MWh, με άνοδο πάνω από 21% και με σημαντικές συναλλαγές.

Σημαντική άνοδο κατά 2,26%, στα επίπεδα των 125 δολαρίων ανά βαρέλι, καταγράφεται και για το πετρέλαιο τύπου Brent. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ