Κοσμος

FT: «Όχι» της Τουρκίας σε τριμερή με Φινλανδία και Σουηδία

Τι ζητά η Άγκυρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
FT: Η Τουρκία είπε «όχι» σε τριμερή με Φινλανδία και Σουηδία
Γενς Στόλτενμπεργκ - Ταγίπ Ερντογάν © ΕPA Pool

Τουρκία: Άρνηση για τριημερή σύνοδο με Σουηδία και Φινλανδία.

 

Στην άρνηση της Τουρκίας σκόνταψε η πρόταση από πλευράς ΝΑΤΟ για τριμερείς συνομιλίες με την Σουηδία και την Φινλανδία, με στόχο να βρεθεί λύσης για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Συμμαχία.

Η Άγκυρα φέρεται να έθεσε συγκεκριμένους όρους στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της σχετικά με την τρομοκρατία, πριν συμφωνήσει σε διαμεσολαβημένες συνομιλίες, ανέφεραν στους Financial Times τρία άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Αφού η Τουρκία είπε «όχι», αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιχείρησαν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία μέσω διμερών συνομιλιών.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της Τουρκίας πάγωσαν τη διαδικασία, με τον Ερντογάν να αποκαλεί τις δύο χώρες «εκκολαπτήρια» τρομοκρατών και να κατηγορεί τη Σουηδία ότι απέτυχε να πατάξει το PKK.

Μια τριμερής συνάντηση με τη μεσολάβηση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ήταν ο «απώτερος στόχος», αλλά «δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε στους Financial Times ανώτερος αξιωματούχος της συμμαχίας, επικαλούμενος την απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις απαιτήσεις της Άγκυρας από τα δύο κράτη.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη το αίτημά του για παραχωρήσεις από τα δύο σκανδιναβικά έθνη. «Μέχρι η Σουηδία και η Φινλανδία να δείξουν σαφή, συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα, σίγουρα δεν θα αλλάξουμε τη στάση μας στο ζήτημα του ΝΑΤΟ», είπε.

Ερωτηθείς για αποτυχία διεξαγωγής τριμερών συνομιλιών, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «έχουμε μια διαδικασία τώρα όπου έγιναν συναντήσεις σε διαφορετικές μορφές».

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «και οι άνθρωποι του επιτελείου του» εργάζονται για να λύσουν τις «εύλογες ανησυχίες» της Τουρκίας και παραδέχτηκε ότι ήταν λιγότερο αισιόδοξος για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων των σκανδιναβικών χωρών από ό,τι πριν από έναν μήνα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία δήλωσαν ότι αυστηροποιούν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία τους και θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους όρους πώλησης όπλων στην Τουρκία μόλις γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας. Όπως η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία χαρακτηρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τις απορρίψεις της Άγκυρας σε τριμερείς συνομιλίες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ