Κοσμος

Διέρρευσαν 5 εκατ. κωδικοί του Gmail

H Google προειδοποιεί να αλλαχθούν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Περίπου 5.000.000 ονόματα χρηστών και κωδικοί λογαριασμών Gmail διέρρευσαν την Τρίτη το βράδυ και δημοσιεύτηκαν σε γνωστό ρωσικό forum για Bitcoin. Συγκεκριμένα, 4.930.000 λογαριασμοί παραβιάστηκαν, η πλειοψηφία των οποίων είναι αγγλικοί, ισπανικοί και ρώσικοι και το 60% των κωδικών που διέρρευσαν ήταν ενεργοί. Η Google ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως η διαρροή προέκυψε από παραβίαση των υπηρεσιών της καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο συμβουλεύει τους χρήστες της να αλλάξουν τους κωδικούς ή να ενεργοποιήσουν την διαδικασία επαλήθευσης του κωδικού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που εξέτασαν τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, τα παραβιασμένα στοιχεία αποτελούν συλλογή δεδομένων από εκστρατείες phishing ή επιθέσεις malware των τελευταίων ετών.

Έχει εμφανιστεί ένας ιστότοπος, με τη διεύθυνση https://isleaked.com/en ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα να ελέγξεις αν ο λογαριασμός σου στο Gmail έχει παραβιαστεί. Ακόμη δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την αξιοπιστία και τη σωστή λειτουργία του.