Κοσμος

Τα όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία για να νικήσει τη Ρωσία - Τι ζήτησε ο Ζελένσκι

«Καμία καθυστέρηση στις παραδόσεις όπλων από τη Γερμανία» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην Ουκρανία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε οπλικά συστήματα που θα χτυπούν από απόσταση τους Ρώσους. Η απάντηση από τον Όλαφ Σολτς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν στην διάθεσή τους αρκετά πυρομαχικά και όπλα, αλλά χρειάζονται οπλικά συστήματα μακρού βεληνεκούς, δήλωσε σήμερα σε Δανούς δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Έχουμε αρκετά όπλα. Αυτό που δεν έχουμε αρκετό είναι όπλα του βεληνεκούς που απαιτείται για να μειώσουμε το πλεονέκτημα του οπλισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από τον εκδοτικό οίκο Berlingske Media της Δανίας.

H δήλωση Ζελένσκι έρχεται λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση ότι οι Ρώσοι ελέγχουν το Σεβεροντονέτσκ, την πόλη - κλειδί στο Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Σολτς απάντησε σε Ζελένσκι για τις καθυστερήσεις σε βαρύ οπλισμό

Εν τω μεταξύ ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απέρριψε την κριτική της Ουκρανίας για καθυστερήσεις στην παράδοση βαρέων όπλων. «Η Γερμανία θα παραδώσει όλα τα οπλικά συστήματα που έχουν ανακοινωθεί» ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία «πραγματικά αποτελεσματική βοήθεια». 

«Θα ήταν λάθος να παραδώσουμε απλώς σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως τα τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Panzerhaubitzer 2000, χωρίς οδηγίες, χωρίς εκπαίδευση. Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιείται στη Γερμανία η εκπαίδευση» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς των ανατολικών κρατιδίων και διευκρίνισε ότι το ίδιο ισχύει και για το αντιαεροπορικό άρμα Gepard.

«Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε στην Ουκρανία πραγματικά αποτελεσματική βοήθεια. Ο ουκρανικός στρατός πρέπει και να μπορεί να χρησιμοποιεί βαρύ εξοπλισμό στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Αλλά πρέπει να εκπαιδευτεί» ανέφερε επίσης. Παράλληλα, μίλησε και για τα άλλα υπερσύγχρονα συστήματα που θα δώσει η Γερμανία στην Ουκρανία, όπως το ραντάρ παρακολούθησης Cobra και το σύστημα αεράμυνας Iris-T.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις