Κοσμος

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Νίκη της παράταξης Μακρόν στον α' γύρο «για μία χούφτα ψήφους»

Ο Μπομπάρ αμφισβητεί το αποτέλεσμα - «Δεν καταμετρήθηκαν 200.000 ψήφοι»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Ο Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει από το παραβάν κρατώντας στο χέρι του το ψηφοδέλτιο
Γαλλικές βουλευτικές εκλογές - Εμανουέλ Μακρόν © EPA / LUDOVIC MARIN / POOL

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Τα αποτελέσματα του α' γύρο - Πολύ μικρή η διαφορά των παρατάξεων Μακρόν - Μελανσόν - Τι δείχνουν τα ποσοστά

Ο πρώτος γύρος για τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές διεξήχθη εχθές Κυριακή (12/6) και η παράταξη «Μαζί», που είναι προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν, κατέλαβε την πρώτη θέση, αφήνοντας «για μια χούφτα ψήφους» πίσω την παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν

Η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από τη «Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ενωσης». 

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σημαδεύτηκε από ρεκόρ αποχής, που εκτιμάται ότι ανήλθε σε 52,8%. Αντίστοιχα, η συμμετοχή στις κάλπες ανήλθε, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε ποσοστό μόλις 47,2% -ήτοι, το χαμηλότερο από το 1958.

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Ο Μπομπάρ αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μανουέλ Μπομπάρ, ένας από τους κυριότερους συνεργάτες του Ζαν Λικ Μελανσόν, που διεκδικούσε έδρα στη Μασσαλία, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του αποτελέσματος. «Σε συναγερμό για νέα χειραγώγηση από τον Νταρμανέν», ανέφερε ο Μπομπάρντ σε ανάρτησή του στο Twitter νωρίς τη Δευτέρα, αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν. Ο κ. Μπομπάρ είπε ότι το NUPES κέρδισε περίπου 200.000 περισσότερες ψήφους που δεν ελήφθησαν υπόψη στα τελικά αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό του.

 

Παρόλο που η κεντρώα παράταξη του κ. Μακρόν βρίσκεται σε καλή θέση για να εξασφαλίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών με μεγάλη διαφορά, τα κυριότερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων ανέφεραν ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου στον τελευταίο γύρο των ψηφοφοριών.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της δημοσκόπησης Elabe, το «Μαζί!» πρόκειται να κερδίσει από 260 έως 300 έδρες στο κοινοβούλιο -με την απόλυτη πλειοψηφία να εξασφαλίζεται στις 289- ενώ η Αριστερά θα εξασφαλίσει 170-220 έδρες, μια μεγάλη αύξηση από το 2017. Η αντίπαλη εταιρεία δημοσκόπησης Ipsos ανέμενε το «Μαζί!» να κερδίσει 255 έως 295 έδρες.

Με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό να ανεβάζει το κόστος ζωής και να διαβρώνει τους μισθούς, ο κ. Μακρόν δυσκολεύτηκε να αξιοποιήσει την επανεκλογή του τον Απρίλιο, με τον κ. Μελανσόν να τον χαρακτηρίζει ως λάτρη της ελεύθερης αγοράς που έχει μεγαλύτερη πρόθεση να προστατεύσει τους πλούσιους παρά τις σκληραγωγημένες οικογένειες.

French legislative elections: Macron not guaranteed to win outright parliament majority

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ