Κοσμος

Αποχή-ρεκόρ 53% υπολογίζεται στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών

Τι αναμένεται σε επίπεδο αποτελεσμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
alice-triquet-hutwthelh1w-unsplash.jpg
Γαλλικές εκλογές © ΕPA Pool

Γαλλία-βουλευτικές εκλογές: Περί το 53% η αποχή - Τι αναμένεται στον α' γύρο

Η αποχή εκτιμάται ότι θα είναι τελικά περί το 53%, την ώρα που Γάλλοι εξακολουθούν να προσέρχονται στα 70.000 εκλογικά τμήματα της χώρας για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους, μεταξύ των περίπου 6.300 υποψηφίων που κατέρχονται στις εκλογές.

Το ποσοστό αυτό είναι 0,8 μονάδες χαμηλότερο από το 2017, όταν ήταν 19,24%. Το 2012 στο 21,06%.  Είναι επίσης μειωμένο σημαντικά από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022, όταν το μεσημέρι η συμμετοχή ήταν στο 25,48%.

Από το 1993 και μετά η συμμετοχή των Γάλλων στις βουλευτικές εκλογές είναι κάθε φορά μικρότερη από την προηγούμενη.

Στα εκλογικά τμήματα των μεγάλων πόλεων θα μπορούν να ψηφίσουν έως τις 21.00 ώρα Ελλάδας, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας άλλα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν μια ώρα πριν και άλλα δυο ώρες πριν.

Αποτελέσματα που θα εκτιμηθούν επί τη βάσει των ήδη καταμετρημένων ψηφοδελτίων στα εκλογικά τμήματα που κλείνουν νωρίτερα και τα οποία λίγο πολύ θεωρούνται αξιόπιστα. Αντιθέτως οι προβλέψεις για τις έδρες που θα έχει το κάθε κόμμα την επόμενη Κυριακή που θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες αφού θα βασιστούν σε δημοσκοπικές έρευνες που πραγματοποιούνται σήμερα έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Τι αναμένεται στον α' γύρο 

Αν ένας υποψήφιος υπερβεί στον σημερινό πρώτο γύρο το 50% των ψήφων εκλέγεται βουλευτής. Αν όχι, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν οι δυο πρώτοι σε ψήφους, αλλά και όσοι καταφέρουν να υπερβούν το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Στον δεύτερο γύρο, βουλευτής εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους. Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα κονταροχτυπηθούν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν και ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μελανσόν, αφού με την αποχή να εκτιμάται στο 50% είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν πολλές εκλογικές περιφέρειες όπου θα περάσει και τρίτος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο. Σημαίνει επίσης ότι, με βάση τις προβλέψεις, για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας δεν θα υπάρχει στο δεύτερο γύρο σημαντικός αριθμός υποψηφίων που να αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ