Κοσμος

Γιατί το μαρούλι έγινε θέμα συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο της Αυστραλίας

Η δέσμευση του Αυστραλού πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρούλι
Μαρούλι © Pixabay / Pezibear

Αυστραλία: Πώς το μαρούλι έφτασε να γίνεται θέμα συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο - Πού αποδίδεται η αύξηση στις τιμές των προϊόντων.

Στα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου της Αυστραλίας βρέθηκε το μαρούλι, ενώ και ο πρωθυπουργός, Άντονι Αλπανέζε, πήρε θέση. Η τιμή του μαρουλιού στη χώρα έφτασε τα 12 δολάρια το τεμάχιο, ανοίγοντας μία μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης της καλλιέργειάς του από το κράτος. 

Η διαθεσιμότητα μαρουλιών είναι πολύ περιορισμένη μετά από φυσικές καταστροφές που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και απειλούν ακόμη και με πλήρη κατάρρευση τους καλλιεργητές, σε περίπτωση δεν υπάρξει άμεση ενίσχυση από το κράτος. Η έλλειψη είναι τόσο μεγάλη, ώστε η γνωστή αλυσίδα-κολοσσός γρήγορου φαγητού KFC γνωστοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι στα χάμπουργκερ με κοτόπουλο, πρόκειται να αντικαταστήσει το μαρούλι με λάχανο. «Αυτό είναι γελοίο, είναι λάθος», είπε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Αλμπανέζε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής δυσχέρειας που ταλανίζει πολλούς Αυστραλούς.

Αυστραλία: Πού αποδίδονται οι αυξήσεις των τιμών

Η είδηση μπορεί να προκαλεί μειδίαμα, ωστόσο είναι ενδεικτική της γενικότερης αύξησης σε καθημερινά προϊόντα, τα οποία πλέον πολλά αυστραλιανά νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα αγοράσουν. Το μαρούλι ειδικά, αλλά και οι τιμές και άλλων προϊόντων, απασχόλησαν έντονα την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία και σημειώνεται πως το αυξημένο κόστος ζωής συνέβαλε στην πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών. Οι αυξήσεις στις τιμές, όχι μόνο σε προϊόντα, αλλά και στο ρεύμα και το υγραέριο, αποδίδονται εν πολλοίς στον ανεβασμένο πληθωρισμό, που είναι περίπου στο 6%,  ποσοστό διπλάσιο από αυτό που θέλει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Στην προσπάθειά της μάλιστα να συμβάλει στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, η Κεντρική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα ανέβασε κατά 0.50% το επίσημο διατραπεζικό επιτόκιο, αυξάνοντάς το στο 0.85%. Αυτό χαροποίησε από τη μία πλευρά όσους έχουν προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ ταυτόχρονα επιβάρυνε δυσβάσταχτα τους συγκριτικά περισσότερους δανειολήπτες και ειδικά όσους έλαβαν στεγαστικό  δάνειο τα τελευταία χρόνια, όταν το επιτόκιο ήταν ακόμη χαμηλό.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών διεμήνυσε ότι ο προϋπολογισμός που θα καταθέσει στους προσεχείς μήνες θα περιλαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών, ωστόσο αναγνώρισε ότι αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι, καθώς η χώρα είναι ευάλωτη όχι μόνο σε εσωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές, αλλά και οι επιπτώσεις της  γενικότερης διεθνούς κατάστασης, χωρίς να εξαιρείται φυσικά από αυτό και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ