Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχη πόρτα-πόρτα στο Σεβεροντονέτσκ

Ηρωική αντίσταση από τους Ουκρανούς που ελπίζουν σύντομα σε ενισχύσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσικό τανκ με το γράμμα «Ζ» στην Ουκρανία
Ρωσικό τανκ με το γράμμα «Ζ» στην Ουκρανία © EPA/ROMAN PILIPEY

Στο Σεβεροντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία οι μάχες συνεχίζονται σφοδρές. «Παλεύουμε για κάθε σπίτι και κάθε δρόμο» δηλώνουν οι Ουκρανοί.

Η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ διεξάγεται πόρτα-πόρτα, καθώς οι Ουκρανοί μαχητές προσδοκούν στην παράδοση βαρέων όπλων που θα μπορούσαν να «γυρίσουν την πλάστιγγα», δήλωσε σήμερα Πέμπτη (9/6) ένας Ουκρανός διοικητής.

Ο Πέτρο Κούζικ, διοικητής του τάγματος της Εθνοφρουράς Σλόμποντα (Ελευθερία), τόνισε ότι οι οδομαχίες στη μικρή βιομηχανική πόλη στην Ανατολική Ουκρανία μαίνονται ενάντια σε αναχώματα του ρωσικού πυροβολικού που θέτουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την κατάσταση επί του πεδίου σε αυτό που έχει εξελιχθεί σε κομβική μάχη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Κούζικ και τόνισε ότι η Ουκρανία υφίσταται σημαντικές απώλειες στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου βρίσκεται το Σεβεροντονέτσκ.

«Παλεύουμε για κάθε σπίτι και κάθε δρόμο» είπε ο Κούζικ στην κρατική τηλεόραση, περιγράφοντας μάχες στις οποίες Ουκρανοί μαχητές πέρασαν από «τυφλή άμυνα σε μικρές αντεπιθέσεις σε ορισμένες περιοχές».

«Η χθεσινή ημέρα ήταν μια επιτυχία για εμάς. Περάσαμε σε αντεπίθεση και σε ορισμένες περιοχές καταφέραμε να τους απωθήσουμε κατά ένα ή δύο οικοδομικά τετράγωνα. Σε άλλες περιοχές μαχόμενοι τους εξωθήσαμε σε αποχώρηση κυριολεκτικά κατά ένα ή δύο σπίτια» εξήγησε. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η Ουκρανία ήλπιζε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα μείωναν την ένταση των πυρών του πυροβολικού, όταν άρχιζαν οι οδομαχίες.

«Όταν τους οδηγήσαμε σε οδομαχίες, λειτούργησε για κάποιο χρονικό διάστημα -αυτοί (το πυροβολικό τους) δεν ήξεραν πού βρισκόμασταν και πού βρίσκονταν. Αλλά τώρα απλώς καλύπτουν τόσο τα δικά τους στρατεύματα όσο και τις μονάδες μας με πυρά πυροβολικού» ξεκαθάρισε.

Στο Σεβεροντονέτσκ οι Ουκρανοί χρειάζονται όπλα και εξοπλισμό για να νικήσουν τους Ρώσους

Ο Κούζικ τόνισε επίσης ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν μια «καταστροφική» έλλειψη συστημάτων για να αντιμετωπίσουν το ρωσικό πυροβολικό και χρειάζονται «σοβαρή τεχνολογία» ή βαρέα όπλα για να αντεπιτεθούν τους Ρώσους.

Αφού απέκλεισε ενδεχόμενη απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από το Λισίτσανσκ, τη «δίδυμη πόλη» του Σεβεροντονέτσκ που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, ο Κούζικ ξεκαθάρισε: «Υπάρχει εντολή να κρατήσουμε θέσεις και τις κρατάμε».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ