Κοσμος

Ευλογιά των πιθήκων: Στο επίπεδο συναγερμού 2 από τα αμερικανικά CDC

Συνιστούν μάσκες στα ταξίδια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροδρόμιο
Ευλογιά των πιθήκων: Στο επίπεδο συναγερμού 2 από τα αμερικανικά CDC © Pixabay/JESHOOTS

Ευλογιά των πιθήκων: Ανεβάζουν το επίπεδο συναγερμού τα αμερικανικά CDC.

Στο επίπεδο 2 αυξήθηκε ο συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων από τα αμερικανικά CDC, που συνιστούν στους πολίτες να φορούν μάσκες στα ταξίδια. 

«Περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία», έγραψαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) στην προειδοποίησή τους και πρόσθεσαν:

 

«Κάποιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών. Ορισμένα κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης σε άτομα που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό με ένα μολυσμένο άτομο».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, Δρ. Amesh Adaljia, η ασθένεια μπορεί να έχει περάσει απαρατήρητη στις δυτικές χώρες ως ένα απλό σεξουαλικώνς μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς υπάρχει ένας αριθμός σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που έχουν παρόμοια συμπτώματα με την ευλογιά των πιθήκων.

«Αυτό που είναι πιθανό να συνέβη είναι ότι μια ενδημική μολυσματική ασθένεια από την Αφρική έφτασε και εισχώρησε σε ένα κοινωνικό και σεξουαλικό δίκτυο και στη συνέχεια έλαβε σημαντική βοήθεια στη διάδοσή της από διάφορα γεγονότα, όπως τα ρέιβ πάρτι στο Βέλγιο, για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο», είπε η Δρ. Adalja στο NBC News.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, τα CDC προέτρεψαν τους γιατρούς να εξετάζουν για την ευλογιά των πιθήκων τους ασθενείς που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να υπάρχει ήδη μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας.

Ωστόσο, επεσήμαναν, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει χαμηλός.

Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Πώς μπορεί να αναχαιτιστεί

Υπενθυμίζεται ότι ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αναχαίτιση τής ευλογιάς των πιθήκων στις χώρες στις οποίες η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική και διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν αναληφθεί γρήγορα δράση.

«Πιστεύουμε πως, αν πάρουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να την αναχαιτίσουμε εύκολα», δήλωσε η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του ΠΟΥ αρμόδια για την ετοιμότητα έναντι του κινδύνου από τις μολυσματικές νόσους, στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης των κρατών μελών κατά την ετήσια συνέλευση του εν λόγω οργανισμού του ΟΗΕ για την υγεία. Η ίδια υπογράμμισε πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να εμποδισθεί η περαιτέρω διάδοση και κάλεσε το κοινό να μην ανησυχεί, καθώς η μετάδοση είναι πολύ πιο βραδεία απ' ό,τι άλλων ιών όπως ο κορωνοϊός.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό, όμως στοχευμένος εμβολιασμός είναι διαθέσιμος για στενές επαφές μολυσμένων προσώπων. «Η διερεύνηση των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση των επαφών, η απομόνωση στο σπίτι είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορεί κανείς να πάρει», είπε η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας του ΠΟΥ για την ευλογιά, η οποία αποτελεί τμήμα του Προγράμματος του ΠΟΥ για τις Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ