Κοσμος

Σουηδή βουλευτής στους FT: «Να μην υποκύψει η χώρα μου στην Τουρκία»

Η έκκληση της κουρδικής καταγωγής βουλευτίνας - H κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kurdish_Amineh Kakabaveh
H κουρδικής καταγωγής σουηδή βουλευτής Amineh Kakabaveh @ EPA/Christine Olsson SWEDEN OUT SWEDEN OUT

Αμινέχ Κακαμπαβέχ: Η κουρδικής καταγωγής σουηδή βουλευτής, το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η τουρκική αντίδραση

Η ψήφος της, σήμερα, θα μπορούσε να κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης της χώρας της. Η κουρδικής καταγωγής σουηδέζα βουλευτής Αμινέχ Κακαμπαβέχ καλεί την κυβέρνησή της, μέσα από μια συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, να «μην υποκύψει» στην Τουρκία  σχετικά με την αίτηση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πρώην μέλος των Πεσμπεργκά, των κουρδικών δυνάμεων που μάχονται στο ημιαυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν, η σουηδή  βουλευτής λέει πως η νέα της πατρίδα «θα πρόδιδε την αξιοπρέπεια και τις αξίες της» στην περίπτωση που θα ενέδιδε στις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκδώσει Κούρδους που καταζητούνται από την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων υποστηρίζοντας πως «έχει τρομοκράτες στο κοινοβούλιο της». Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στην αμυντική συμμαχία και έχει καθυστερήσει τα σχέδια για την ένταξή της.

«Το όλο θέμα είναι κακό για τη φήμη της Σουηδίας. Επέτρεψαν σε έναν τύραννο, έναν δεσπότη, ένα ισλαμιστικό καθεστώς να αποφασίσει τι είδους πολιτικοί είναι στην κυβέρνηση. Είμαι στη Σουηδία εδώ και 29 χρόνια και ποτέ δεν φοβήθηκα τόσο», είπε, μεταξύ άλλων η Κακαμπαβέχ.

Η συνέντευξη της βουλευτού στους «FT» δημοσιεύτηκε ένα 24ωρο πριν την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για το μέλλον του υπουργού Δικαιοσύνης. Πρόσφατα η πρωθυπουργός της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον, απείλησε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμα εάν η αντιπολίτευση καταψηφίσει τον υπουργό Δικαιοσύνης στην πρόταση μομφής σε βάρος του. Κάτι τέτοιο θα βυθίσει τη Σουηδία σε κυβερνητική κρίση 100 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Οι Μετριοπαθείς, οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοδημοκράτες ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση μομφής που κατέθεσε το λαϊκιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Μόργκαν Γιόχανσον. Οι Σουηδοί Δημοκράτες κατηγορούν τον Γιόχανσον για αναποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ