Κοσμος

Oι δελφίνοι για τη θέση του Τζόνσον βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης

Δυο υπουργοί τα θεωρούμενα «φαβορί»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μπόρις Τζόνσον, παγιδευμένος στο σκάνδαλο των πάρτι εν μέσω πανδημίας, κάθεται σε μια καρέκλα που τρίζει και ήδη ακούγονται ονόματα διαδόχων του.

Δεδομένου ότι σήμερα κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον η κούρσα διαδοχής του ΜποΤζο, όπως τον αναφέρουν συχνά τα βρετανικά μέσα, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Δύο από τους κορυφαίους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ελίσσονται και τα πρόσφατα «δεινά» του Τζόνσον εντείνουν τις εικασίες για διαδοχή.

Είτε η αποχώρησή του είναι πραγματικά προ των πυλών είτε βρίσκεται έναν ακόμη εκλογικό κύκλο μακριά, η Τρας και ο Σουνάκ - που ευρέως θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι - δεν ρισκάρουν.

Ο Σουνάκ είχε μια μετέωρη άνοδο από τα hedge funds σε φύλακα των οικονομικών της χώρας σε μια εποχή μεγάλου οικονομικού σοκ. Η Τρας είναι η ψηφοφόρος του Bremain, δηλαδή της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα υπεύθυνος για την αναμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός ΕΕ.

Ως βουλευτής του Ρίτσμοντ στο Γιορκσάιρ, ο Σουνάκ έχει επίσης μια δεξαμενή υποστήριξης μεταξύ των συναδέλφων των βόρειων Τόρις — και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο. Υπηρέτησε ως υπουργός κοινοτήτων μαζί με τον Τζέικ Μπέρι, αρχηγό μιας επιρροής κοινοβουλευτικής ομάδας βουλευτών του Βορρά.

Ο Σουνάκ και η Τρας ταιριάζουν αρκετά ομοιόμορφα όταν πρόκειται για προσόντα. Ωστόσο, και οι δύο τρέχοντες ρόλοι τους συνοδεύονται από προκλήσεις που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τη λάμψη τους.

Ο Σουνάκ, ο γλαφυρός και χαμογελαστός υπουργός, έχει αφήσει το στίγμα του παρά τη σχετική απειρία. Μέσα σε εβδομάδες από την ανάληψη του ρόλου, αναζήτησε έκτακτη οικονομική υποστήριξη για τα εκατομμύρια των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας που επλήγησαν από την πανδημία, μετατρέποντάς τον σε ένα οικείο όνομα μέσα σε μια νύχτα.

Οι προσωπικές του αξιολογήσεις ξεπέρασαν σύντομα εκείνο του Τζόνσον και η φήμη του για την ικανότητά του τον χάρισε επαίνους μεταξύ των συντηρητικών βουλευτών, πολλοί από τους οποίους θαυμάζουν επίσης τη σκληρή του στάση απέναντι στους περιορισμούς για τον COVID, τη διεθνή βοήθεια και τη φαινομενική αμφιθυμία ως προς την ατζέντα του Τζόνσον.

Ωστόσο, η συγκατάθεσή του στην επιβολή νέων αυξήσεων φόρων για την ενίσχυση των δαπανών για την υγεία και τη χρηματοδότηση του τραγικού συστήματος κοινωνικής περίθαλψης της Αγγλίας θέτει υπό αμφισβήτηση τα παραδοσιακά διαπιστευτήρια των Τόρις που είναι τόσο πρόθυμος να διαφημίσει.

Η Τρας έχει λάβει παρόμοια θέση σχετικά με τον COVID, αλλά δεν είχε τόσο δραστικό ρόλο σε αυτές τις αποφάσεις και επομένως είναι λιγότερο εκτεθειμένη.

Σε αντίθεση με τον Σουνάκ, η Τρας είναι μια από τις πιο έμπειρες υπουργούς του Τζόνσον. Υπηρετεί συνεχώς στο υπουργικό συμβούλιο από το 2014, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, την Τερέζα Μέι και τώρα τον Τζόνσον - επιδεικνύοντας την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις ιδεολογικές διακυμάνσεις του κόμματος των Τόρις.

Οι πρώτες της εμφανίσεις στα τμήματα δικαιοσύνης και περιβάλλοντος επικρίθηκαν ευρέως, αλλά έχει καταφέρει να ανατρέψει τη ρότα από τότε — τουλάχιστον στα μάτια των μελών των Τόρις.

Βρίσκεται σταθερά υψηλά στις δημοσκοπήσεις στην τακτική έρευνα των αναγνωστών του ConservativeHome και τώρα έχει απολαύσει έναν ολόκληρο χρόνο ως η υπουργός με την υψηλότερη βαθμολογία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ως γραμματέας διεθνούς εμπορίου, μια θέση που κράτησε μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Τρας ήταν στο στοιχείο της, πετούσε σε όλο τον κόσμο και μιλούσε για την ελευθερία της Βρετανίας να ανθίσει εκτός ΕΕ. Το να γίνει υπουργός Εξωτερικών της επιτρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον τρόπο ακόμη πιο ανοδικά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των δεσμών του Ηνωμένου Βασιλείου στον Ινδο-Ειρηνικό και στο να μιλάει σκληρά προς την κατεύθυνση της Κίνας και της Ρωσίας.

Ta αουτσάιντερ για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον


Μάικλ Γκόουβ

Ο 56χρονος πρώην δημοσιογράφος ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το Brexit. Από τον Σεπτέμβριο είναι υπουργός Οικισμού και Κοινοτήτων, αρμόδιος να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα του Τζόνσον για την αναβάθμιση των φτωχότερων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Γκόουβ είχε ήδη διεκδικήσει δύο φορές την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, το 2016 και το 2019, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Τζέρεμι Χαντ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, ο 55χρονος Τζέρεμι Χαντ, ηττήθηκε από τον Τζόνσον στις εσωκομματικές εκλογές του 2019 για την ηγεσία των Συντηρητικών, όπου προέβαλε το προφίλ της «σοβαρής» εναλλακτικής λύσης.

Ο Χαντ, συμφοιτητής του Τζόνσον και του Ντέιβιντ Κάμερον στην Οξφόρδη, δίδασκε αγγλικά στην Ιαπωνία και μιλά άπταιστα ιαπωνικά. Είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα υγείας. Προωθεί την εικόνα του «συμπαθητικού φίλου» αλλά πολλοί θεωρούν ότι δεν έχει «χάρισμα».

Σατζίντ Τζάβιντ

Ο υπουργός Υγείας, γιος ενός Πακιστανού μετανάστη, οδηγού λεωφορείου, ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζόνσον αλλά παραιτήθηκε το 2020.

Έχει αφηγηθεί ότι αντάλλαξε χειραψία με τη Μάργκαρετ Θάτσερ όταν ήταν μικρός.

Ο 52χρονος Τζάβιντ ψήφισε το 2016 υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, λόγω των οικονομικών πλεονεκτημάτων αυτής της σχέσης, όμως κατόπιν τάχθηκε υπέρ του Brexit.


Πρίτι Πατέλ

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, 49 ετών, είναι η πιο συντηρητική από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης όσον αφορά στα κοινωνικά θέματα. Υποστήριξε με θέρμη το Brexit και καταψήφισε τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Η Πατέλ γεννήθηκε στο Λονδίνο και οι γονείς της κατάγονται από την Ουγκάντα και την Ινδία. Υιοθέτησε σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό αλλά, παρά τις υποσχέσεις της, ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν διαπλέοντας τη Μάγχη αυξήθηκε.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ