Κοσμος

BBC: Oι έξι καλύτερες στιγμές από το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Πώς ο πρίγκιπας Λούις έκλεψε την παράσταση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η βασίλισσα Ελισάβετ με μέλη της βασιλικής οικογένειας
Η βασίλισσα Ελισάβετ με μέλη της βασιλικής οικογένειας © EPA

Τέσσερις γεμάτες ημέρες, όλες αφιερωμένες στην Βασίλισσα Ελισάβετ και το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, δηλαδή τα 70 χρόνια βασιλείας της.

Το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ εορτάστηκε με τεράστιες τιμές σε ένα εντυπωσιακό και γεμάτο τετραήμερο. Πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση, ειδική Ακολουθία των Ευχαριστιών στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου και μια ποπ συναυλία στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με μια παρέλαση και καρναβαλική πομπή στο Λονδίνο, καθώς και πάρτι στους δρόμους σε όλη τη χώρα.

1. Οι γκριμάτσες του πρίγκιπα Λούις στη μαμά του 

 

 

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν την Πέμπτη με την παρέλαση Trooping the Color, προς τιμήν των επίσημων γενεθλίων της Βασίλισσας, φέρνοντας τεράστια πλήθη στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου.

Αν και τα πλήθη ενθουσιάστηκαν που είδαν την 96χρονη -πλέον- Βασίλισσα στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, ο τετράχρονος Λούις - γιος του Δούκα και της Δούκισσας του Κέμπριτζ - ήταν ο πραγματικός πρωταγωνιστής.

Καθώς τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα της RAF σηκώθηκαν κατά τη διάρκεια τιμητικής πομπής, εκείνος κάλυψε τα αυτιά του και φάνηκε να βγάζει μια κραυγή. Χαιρετούσε το πλήθος και έκανε γκριμάτσες διασκεδάζοντας τα πλήθη ενώ υπήρξε καθ' όλη τη διάρκεια το κέντρο της προσοχής.

2. Η Βασίλισσα άναψε τον Φάρο

 

 

Το απόγευμα της Πέμπτης, η βασίλισσα άναψε μια αλυσίδα από φώτα που εκτείνονταν από το Κάστρο του Ουίνδσορ προς τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καθώς ταυτόχρονα χιλιάδες φάροι άναψαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία.

Ο κύριος φάρος - το γλυπτό Tree of Trees, που αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια δέντρα που φυτεύτηκαν το Ιωβηλαίο έτος - φώτισε τους χώρους του παλατιού.

Άλλοι άναψαν σε ιστορικές τοποθεσίες, στις τέσσερις υψηλότερες κορυφές του Ηνωμένου Βασιλείου και στις 54 πρωτεύουσες της Κοινοπολιτείας. Ιστορικά, τα μονοπάτια των φάρων χρησιμοποιούνταν για επικοινωνία μεγάλων αποστάσεων και σήμερα αντιπροσωπεύουν την αλληλεγγύη μεταξύ των τόπων.

3. Η πρώτη εμφάνιση του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ έπειτα από δυο χρόνια

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσεξ δεν είχαν εμφανιστεί μαζί σε βασιλική εκδήλωση από τότε που έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο για τις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια.

Εντοπίστηκαν για λίγο στο παράθυρο ενός κτιρίου με θέα στο «Trooping the Color» την Πέμπτη, αλλά έκαναν επίσημη εμφάνιση όταν έφτασαν χέρι-χέρι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, για την ειδική Λειτουργία προς τιμήν της Βασίλισσας.

Το βασιλικό ζευγάρι έφερε μαζί τους τα δύο παιδιά τους στο Λονδίνο και λέγεται ότι διέμεναν σε ένα εξοχικό σπίτι στο κτήμα του Κάστρου του Ουίνδσορ. Θα ήταν η πρώτη ευκαιρία της βασίλισσας να συναντήσει τη δισέγγονή της Λίλιμπεθ, η οποία γιόρτασε τα πρώτα της γενέθλια το Σάββατο.

4. Το τσάι της Βασίλισσα με τον Πάντινγκτον

 

 

Η Ελισάβετ επεφύλασε μια έκπληξη στους υπηκόους της. Στο Platinum Party - την ποπ συναυλία που συγκεντρώνει 22.000 θαυμαστές έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το βράδυ του Σαββάτου - προβλήθηκε ένα προγυρισμένο σκετς με πρωταγωνιστές την ίδια και τον Πάντινγκτον τον αρκούδο. 

Στο σκετς, συνάντησε τον τηλεοπτικό χαρακτήρα των παιδιών για ένα σύντομο τσάι, με τον αρκούδο να πίνει κατευθείαν από την τσαγιέρα και να ρίχνει κρέμα στο πρόσωπο ενός πεζού.

Ο Πάντινγκτον της είπε ότι «κουβαλούσε πάντα μαζί του μια μπουκιά από την αγαπημένη του λιχουδιά: ένα σάντουιτς με μαρμελάδα. Χαμογελώντας, η βασίλισσα απάντησε «το ίδιο και εγώ», πριν βγάλει το δικό της σάντουιτς από την τσάντα της.

Σε μια συγκινητική στιγμή, ο «Πάντι» κοίταξε τη Βασίλισσα στα μάτια και είπε: «Χρόνια πολλά Κυρία. Και σας ευχαριστώ. Για όλα».

5. Οταν ο Πρίγκιπας Κάρολος ευχαρίστησε τη «μανούλα» του

 

 

Μετά τη συναυλία, ο πρίγκιπας Κάρολος απέτισε ένα προσωπικό φόρο τιμής στη μητέρα του και την ευχαρίστησε εκ μέρους του κόσμου.

Όρθιος δίπλα στη σύζυγό του, τη Δούκισσα της Κορνουάλης, άρχισε τον λόγο του: «Μεγαλειότατη, μανούλα», προκαλώντας τις επευφημίες από το πλήθος των 22.000 ατόμων.

«Γελάς και κλαις μαζί μας και, το πιο σημαντικό, είσαι εκεί για εμάς, αυτά τα 70 χρόνια», είπε.

6. Ο σύντομος χαιρετισμός της Ελισάβετ από το μπαλκόνι

 

 

Μετά από τα εντυπωσιακά δρώμενα στο κέντρο του Λονδίνου, με τον στρατό, τις διασημότητες και χιλιάδες εθελοντές, το Royal Standard υψώθηκε πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, σηματοδότησε την παρουσία της βασίλισσας. Λίγο μετά εμφανίστηκε στο μπαλκόνι.

Μαζί της ήταν ο γιος της Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, η Δούκισσα της Κορνουάλης και ο εγγονός της πρίγκιπας Γουίλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ, η Δούκισσα του Κέιμπριτζ και τα τρία παιδιά τους.

Οι ανησυχίες για την υγεία της το τελευταίο χρονικό διάστημα έγειραν αμφιβολίες για το αν θα ήταν εκεί. Στο τέλος, σε μια σύντομη εμφάνιση, χαμογέλασε και έγνεψε πριν επιστρέψει στο εσωτερικό του κτιρίο και έγινε δεκτή με επευφημίες από το πλήθος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ