Κοσμος

Τετραήμερη εργασία: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο

Πού δοκιμάζεται το μοντέλο - Ποιες χώρες θα ακολουθήσουν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στη Βρετανία περπατούν σε δρόμο πάνω από το μετρό του Λονδίνου
Βρετανία: Η μεγαλύτερη δοκιμή για την τετραήμερη εργασία © Unsplash / Massimo Virgilio

Τετραήμερη εργασία: Η Βρετανία κάνει τη μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο - Πόσες εταιρίες συμμετέχουν και ποια είναι τα προσδοκώμενα οφέλη.

Η μεγαλύτερη δοκιμή για την τετραήμερη εργασία ξεκίνησε στη Βρετανία, όπου περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες θα δουλέψουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς απώλεια μισθού. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει έξι μήνες και βασίζεται στο μοντέλο του 100% της αμοιβής για το 80% του χρόνου, με τη δέσμευση για τήρηση της παραγωγικότητας στο 100%. 

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην πρώτη, τη μεγαλύτερη δοκιμή της τετραήμερης εργασίας στον κόσμο δεν είναι ούτε του ίδιου μεγέθους, ούτε του ίδιου αντικειμένου, αλλά ούτε και του ίδιου κεφαλαίου. 

Τετραήμερη εργασία - Δοκιμή στη Βρετανία: «Το όχημα για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα»

Ο Joe O'Connor, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού ομίλου 4 Day Week Global, δήλωσε ότι «καθώς βγαίνουμε από την πανδημία του κορωνοϊού, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το κλειδί για τον ανταγωνισμό είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία με μειωμένο ωράριο, εστιασμένη στην παραγωγή είναι το όχημα για να τους δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Cambridge, της Οξφόρδης και του Boston College θα συνεργαστούν με κάθε εταιρεία προκειμένου να μετρήσουν τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της επιχείρησης και την ευημερία των εργαζομένων της, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.

 

Τετραήμερη εργασία - Δοκιμή στη Βρετανία: Το τρίπτυχο της μελέτης

Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνήτρια περιέγραψε τους έξι αυτούς μήνες «ιστορική δοκιμή». «Θα αναλύσουμε πώς ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο να έχουν μια επιπλέον ημέρα άδειας, όσον αφορά το άγχος και την εξάντληση, την ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή, την υγεία, τον ύπνο, την ενέργεια, τα ταξίδια και πολλές άλλες πτυχές της ζωής», είπε και πρόσθεσε: «Η τετραήμερη εργασία θεωρείται γενικά μια πολιτική που βοηθά τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και το κλίμα».

Γυναίκες και εργασία
Γυναίκες και εργασία © Pixabay / Free-Photos

Ο Wyatt Watts, 25, επικεφαλής της ομάδας στην Platten's Fish and Chips, είπε: «Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι θα εργαζόμασταν λιγότερες ώρες με την ίδια αμοιβή, σκέφτηκα από μέσα μου που είναι η παγίδα. Συνήθως είμαι τόσο εξαντλημένος από τη δουλειά που δεν έχω την ενέργεια, οπότε ελπίζω ότι ο επιπλέον χρόνος για ξεκούραση θα αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς μου».

Ο Ed Siegel, διευθύνων σύμβουλος της Charity Bank, δήλωσε περήφανος που η τράπεζά του είναι μία από τις πρώτες τράπεζες στη Βρετανία που αγκάλιασε την τετραήμερη εργασία. «Είμαστε εδώ και πολύ καιρό πρωταθλητές της ευέλικτης εργασίας. Για την Charity Bank, η μετάβαση σε τετραήμερη εργασία φαίνεται φυσικό επόμενο βήμα. Η ιδέα του 20ου αιώνα για πενθήμερη εργασία δεν είναι πλέον η καλύτερη λύση για τις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τετραήμερη εργασία, χωρίς αλλαγή σε μισθούς ή επιδόματα θα δημιουργήσει ένα πιο ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό και θα έχει εξίσου θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της επιχείρησης, την εμπειρία των πελατών και την κοινωνική μας αποστολή».

Οι δοκιμές για την τετραήμερη εργασία υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Βρετανίας. Μάλιστα, ανάλογες δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν η Ισπανία και η Σκωτία.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ