Κοσμος

Στις ΗΠΑ μεταμόσχευσαν αυτί φτιαγμένο από τα κύτταρα του ασθενούς

Το εμφύτευμα AuriNovo και ο τρισδιάστατος εκτυπωτής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιτυχημένη η μεταμόσχευση αυτιού σε ασθενή με μικρωτία
Επιτυχημένη η μεταμόσχευση αυτιού σε ασθενή με μικρωτία © Pixabay

Επαναστατική μεταμόσχευση αυτιού στις ΗΠΑ, το οποίο δημιουργήθηκε από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Ποια εταιρεία ανέπτυξε το εμφύτευμα AuriNovo

Μια ομάδα γιατρών στις ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (2/6) ότι για πρώτη φορά μεταμόσχευσε ένα ανθρώπινο αυτί, το οποίο δημιουργήθηκε από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή, μια τεχνική που θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει ανθρώπους που γεννήθηκαν με δυσμορφίες. Η μεταμόσχευση είχε επιτυχία.

Η επέμβαση έγινε στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής, στόχος της οποίας είναι να εξακριβωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτού του εμφυτεύματος για τους ανθρώπους που πάσχουν από μικρωτία. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το εξωτερικό τμήμα του αυτιού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Τι δήλωσε ο γιατρός που έκανε τη μεταμόσχευση αυτιού στις ΗΠΑ

Το εμφύτευμα AuriNovo αναπτύχθηκε από την εταιρεία 3DBio Therapeutics. Την επέμβαση ανέλαβε ο Αρτούρο Μπονίλα, ο ιδρυτής ενός ινστιτούτου που ειδικεύεται στη θεραπεία αυτής της δυσμορφίας, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

«Ως γιατρός που έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά με μικρωτία σε όλη τη χώρα και όλον τον κόσμο, ενθουσιάστηκα από αυτήν την τεχνολογία και το τι θα μπορούσε να σημαίνει για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους» ανέφερε ο χειρουργός σε μια ανακοίνωση της εταιρείας.

Πώς δημιουργήθηκε το τρισδιάστατο αυτί που μεταμοσχεύτηκε στον ασθενή με μικρωτία

Οι ειδικοί δημιουργούν πρώτα ένα «εκμαγείο» του άλλου αυτιού του ασθενούς και στη συνέχεια συλλέγουν κύτταρα από τον χόνδρο. Τα κύτταρα αυτά καλλιεργούνται στο εργαστήριο μέχρι να παραχθεί επαρκής ποσότητα και αναμιγνύονται με υδρογέλη κολλαγόνου. Αυτό το μίγμα χρησιμοποιείται για την εκτύπωση του τρισδιάστατου εμφυτεύματος.

Στην κλινική δοκιμή θα συμμετάσχουν συνολικά 11 ασθενείς, στην Καλιφόρνια και το Τέξας. Περίπου 1.500 βρέφη γεννιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, πάσχοντας από μικρωτία. Συνήθως δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας και μπορούν να ζήσουν απολύτως φυσιολογικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ