Ελλαδα

Στη φυλακή γιατρός για παράνομες συνταγογραφήσεις- Ζημία μισού εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ

Φαρμακοποιός της Θεσσαλονίκης έχει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατρός - στηθοσκόπιο
Γιατρός - στηθοσκόπιο © Unsplash / Sasun Bughdaryan

Θεσσαλονίκη: Στις φυλακές γιατρός για παράνομες συνταγογραφήσεις - Η ζημιά στον ΕΟΠΥΥ και το χρονικό της υπόθεσης

Στη φυλακή οδηγείται γιατρός που καταδικάστηκε σε 7ετή κάθειρξη για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΟΠΥΥ), το οποίο ζημιώθηκε με σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ τη διετία 2007-2009. 

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον γιατρό για ψευδή βεβαίωση και απλή συνέργεια σε απάτη. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 9 ετών, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, ποινή που είχε ανασταλεί ως προς την εκτέλεσή της, υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως επιμελητής Β' σε περιφερειακό ιατρείο του ΕΣΥ, σε περιοχή της Ημαθίας, εξέδωσε εκατοντάδες συνταγές για χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς, τους οποίους φέρεται πως ουδέποτε εξέτασε και για ανύπαρκτες παθήσεις. Το παραπεμπτικό βούλευμα περιελάμβανε 1500 συνταγές, οι οποίες αφορούσαν φάρμακα (κάποια εκ των οποίων ακριβά), την αγορά των οποίων κάλυπτε εξ ολοκλήρου το ΙΚΑ.

Όπως διαπιστώθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι είχε μία φαρμακοποιός, σε χωριό της ανατολικής Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας εμφανίζονταν να εκτελούνται οι συνταγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο φαρμακείο βρισκόταν σε απόσταση 83 χιλιομέτρων από το περιφερειακό ιατρείο του κατηγορούμενου γιατρού. Για τη συγκεκριμένη φαρμακοποιό, κατά πληροφορίες, σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία, η οποία αφορούσε περί τις 6000 παράνομες συνταγές, ενώ περιελάμβανε και άλλες περιπτώσεις γιατρών. Η ίδια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταδικάστηκε πρόσφατα σε δεύτερο βαθμό. 

Απολογούμενος ο γιατρός της Ημαθίας, εκτελούσε μέχρι και πρόσφατα τα καθήκοντά του στο εν λόγω περιφερειακό ιατρείο, αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών, τονίζοντας ότι οι συνταγές αφορούσαν ασθενείς, οι οποίοι εξετάστηκαν πραγματικά και για διαπιστωμένες παθήσεις. Όπως ανέφεραν οι υπερασπιστές του, καθημερινά εξέταζε τουλάχιστον 60 ασθενείς και το επίδικο διάστημα υπέγραψε συνολικά 150.000 συνταγές, τονίζοντας ότι ο εντολέας τους υπήρξε και αυτός θύμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ