- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αντιπολίτευση προς Ερντογάν: Σε στηρίζουμε αν κάνεις κάτι για τα νησιά που κατέλαβαν οι Έλληνες
Αντιπολιτευτικό κρεσέντο από τον Κιλιντσάρογλου
Στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα σταθεί ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφορικά με τα ελληνικά νησιά.
Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως θα σταθεί στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν αν ο Τούρκος πρόεδρος αυξήσει την πίεση σε ό,τι αφορά τη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες “μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν”. Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε» δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως για εκείνον δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης, ότι δεν θα συζητά από εδώ και στο εξής με την Ελλάδα, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δικό του... σόου έδειξε χάρτες δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα θέσει «θέμα κυριαρχίας σε συγκεκριμένα νησιά αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν».
Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο «Ανατολή» τόνισε ότι «είναι αδύνατον να θεωρήσουμε αυτά τα νησιά ξέχωρα από την ασφάλεια των Δαρδανελλίων και της Κωνσταντινούπολης». Ο κ. Τσαβούσογλου αφού αναφέρθηκε στις δύο επιστολές που έχει στείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς των ελληνικών νησιών, δήλωσε ότι «αυτά τα νησιά έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Και οι δύο Συνθήκες έχουν έναν όρο: Η Ελλάδα δεν θα στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Δεν θα τοποθετήσει όπλα. Η Ελλάδα έχει αλλάξει το καθεστώς αυτών των νησιών. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να αποσύρει τα όπλα από αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, αρχίζει η συζήτηση για την κυριαρχία». Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που ακολούθησε επεκτατική πολιτική. Υποβαθμίζει το ζήτημα του καθεστώτος των νησιών, το παραβιάζει. Είναι ξεκάθαρο στο διεθνές δίκαιο. Οι συμφωνίες είναι αρκετά ξεκάθαρες. Επομένως, λέμε ότι εάν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε αυτές τις παραβιάσεις, θα θέσουμε προς συζήτηση την κυριαρχία των νησιών. Είναι πολύ ξεκάθαρο στην επιστολή μας».
Ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως με απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν η Αγκυρα τερματίζει τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τόνισε πως αυτή η απόφαση ελήφθη επειδή η Αθήνα προσπαθεί να εμποδίσει την προμήθεια διάφορων οπλικών συστημάτων, τα οποία θέλει να αγοράσει η Τουρκία. «Δηλαδή θα λέμε συνεργασία υψηλού επιπέδου και από την άλλη ψέματα και συκοφαντίες κατά της Τουρκίας σε κάθε πλατφόρμα και για προϊόντα που θέλει να αγοράσει η Τουρκία… Δεν έχουμε κάνει ποτέ κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Θα πάτε να πιέσετε στο Κογκρέσο ή κάπου αλλού εναντίον της (Τουρκίας). Τώρα, πώς θα γίνει αυτό;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξήγησε πώς πήγε να τον εκβιάσει ο Επστάιν
Είναι νεκρή η 84χρονη Νάνσι;
Πολίτες αναζητούν δροσιά σε ποτάμια και κανάλια αψηφώντας τους κινδύνους
Το τρομακτικό βίντεο που καταγράφεται η σύγκρουση
Έχει έρθει πλέον η ώρα των διαπραγματεύσεων, με μεσολάβηση του Πακιστάν και του Κατάρ
Πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν και πραγματικότητες που δεν προκαλούν καθόλου γέλιο
Πόλεμοι, κλιματικά σοκ και αναγκαστικοί εκτοπισμοί επηρεάζουν την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων
Ποια είναι τα βασικά του σημεία
Κάνει λόγο για «πολιτικό θέατρο»
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του
«Ήμουν απλώς έξω για μια βόλτα με το αγαπημένο μου αυτοκίνητο», δικαιολογήθηκε
Μαρτυρίες ότι έστειλε φωτογραφίες σε συμμαθητές της μετά τους φόνους
Παρουσιαζόταν υπεύθυνος για τον λιμό της Βεγγάλης το 1943
Έπασχε από ανίατη ασθένεια
Ο άλλοτε παρουσιαστής του Fox News έχει έρθει σε ρήξη με τον Τραμπ
Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες
«Τελευταία μου μέρα εδώ», ακούγεται να λέει εγκλωβισμένος επισκέπτης
To περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο
Ο γίγαντας της τεχνολογίας απομάκρυνε 21.000 εργαζόμενους
Η τελευταία πράξη στο οικογενειακό δράμα του Ρομπ Ράινερ, πριν τα Χριστούγεννα του 2025
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.