Κοσμος

Θέμα στο Reuters το ακριβό σουβλάκι στην Ελλάδα: Στα 3,30 ευρώ η τιμή

Τι δηλώνουν επιχειρηματίες και καταναλωτές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Reuters για το σουβλάκι στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα για την τιμή στα σουβλάκια και τους λόγους που αυξάνεται το πιτόγυρο.

Στο σουβλάκι και στην τιμή που δεν σταματά να αυξάνεται, αναφέρεται το Reuters. Η τιμή στο πιτόγυρο έχει πάρει «φωτιά», με τους καταναλωτές στην Ελλάδα να βλέπουν ένα από τα αγαπημένα τους street food να ακριβαίνει σε μηνιαία βάση.

Στο δημοσίευμα γίνεται μια περιγραφή για το σουβλάκι, το κλασικό γεύμα με ψητό κρέας τυλιγμένο σε πίτα, με σαλάτα και τζατζίκι, το οποίο κοστίζει πλέον 3,30 ευρώ κατά μέσο όρο στην Αθήνα, καταγράφοντας αύξηση κατά 30% από το περασμένο καλοκαίρι.

Γιατί αυξάνεται το σουβλάκι στην Ελλάδα - Το δημοσίευμα του Reuters για την τιμή στα σουβλάκια

Η αύξηση τιμών στα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται στο σουβλάκι (κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο), σε συνδυασμό με την άνοδο στις τιμές ενέργειας, συντελούν ώστε τα σουβλάκια (τυλιχτό και σκέτο) να κοστίζουν ακριβότερα. Το Reuters αναφέρει στο δημοσίευμά του για το σουβλάκι στην Ελλάδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία κορωνοϊού προκάλεσαν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, επηρεάζοντας τις τιμές.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς έχει επηρεάσει πολύ» αναφέρει ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα σουβλατζίδικα στο Μοναστηράκι, κάτω από την Ακρόπολη, την ώρα που κόβει το χοιρινό κρέας για τα σουβλάκια. Όπως αναφέρει το πελατολόγιό του είναι κυρίως ξένοι τουρίστες, καθώς «οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά».

Τα ακριβά σουβλάκια στην Ελλάδα αποθαρρύνουν τους καταναλωτές να τα αγοράζουν

«Παλιότερα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγοράζω μόνο ένα, γιατί είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί είναι χαμηλοί αυτήν τη στιγμή» δηλώνει στο Reuters η Μορίνα Ντότση, μια 58χρονη καθαρίστρια που βγάζει 720 ευρώ τον μήνα.

«Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα», είπε ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, η οικογένεια του οποίου έχει εστιατόριο κοντά στην Ακρόπολη για περισσότερα από 140 χρόνια και ο οποίος, μετά από διπλασιασμό του λογαριασμού του ρεύματος, προσπαθεί να κρατήσει το σουβλάκι του κάτω από 3 ευρώ ανά μερίδα.

Δεν λείπουν, πάντως, και τουρίστες που δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν όσο όσο για ένα γευστικό σουβλάκι.

«Θα πλήρωνα 10 ευρώ για αυτό το σουβλάκι. Είναι νόστιμο» ξεκαθαρίζει ο Ντέιβ Ντίσις, Αμερικανός τουρίστας από την πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις