Κοσμος

Ερντογάν: Δεν συζητάμε με την Ελλάδα, αν δεν διορθώσει τα λάθη της

Και νέα πρόκληση από τον Τούρκο πρόεδρο για την Αγία Σοφία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερντογάν
Ερντογάν: Δεν συζητάμε με την Ελλάδα, αν δεν διορθώσει τα λάθη της © EPA

Ερντογάν - Ελληνοτουρκικά: «Δεν συζητάμε πλέον με την Ελλάδα, αν δεν διορθώσει τα λάθη της».

Σε νέες προκλήσεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχουν διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν «διορθώσει τα λάθη της».

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία επανέφερε την Αγία Σοφιά, ότι αποκατέστησε την ταυτότητά της 84 χρόνια αργότερα, «κλείνοντας μια πληγή».

Συγκεκριμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε, αναφερόμενος στην Αγία Σοφιά: «Η ιστορία μαρτυρεί τον μεγάλο μας αγώνα για την εδραίωση της ειρήνης, της εμπιστοσύνης, της ανοχής και της ευημερίας σε όποιο μέρος κι αν κατακτήσαμε. Σήμερα, με την έμπνευση που λάβαμε από τους προγόνους μας, αγωνιζόμαστε να κάνουμε την πατρίδα μας και κάθε τόπο όπου κυματίζουμε τη σημαία μας σπίτι ειρήνης.

Γι' αυτό βλέπουμε την 29η Μαΐου 1453 ως έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της γέφυρας που φτιάξαμε από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Δόξα τω Θεώ, κλείσαμε την πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης, αποκαθιστώντας την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα 84 χρόνια αργότερα. Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στον πολιτισμό μας ως ως λάβαρο που υψώνεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, μετά από ανάρτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αφορμή την ημέρα της Άλωσης της Πόλης, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε διαδοχικές αναρτήσεις του επιτέθηκε στην Αθήνα, κατηγορώντας τη μάλιστα για επεκτατισμό.

Ερντογάν: Δεν θα συζητάμε πλέον με την Ελλάδα

Παράλληλα, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη στάση που τηρεί τις τελευταίες ημέρες και ιδίως μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε εκ νέου ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν θα πραγματοποιούν πλέον διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα, και κάλεσε την ελληνική ηγεσία να «είναι ειλικρινής» όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα έως ότου η Αθήνα ανακάμψει από τα λάθη της.

Αναφερόμενος στο συνεχιζόμενο βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα του δεν έχει λάβει σαφείς προτάσεις που να ικανοποιούν την ανησυχία του για ζητήματα ασφαλείας. «Πώς μπορεί η Τουρκία να εγκρίνει τα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ όταν οι συνεργάτες των τρομοκρατών κυκλοφορούν ελεύθεροι και πραγματοποιούν διαδηλώσεις εκεί;», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ