Κοσμος

Ουκρανία: Ο Μπάιντεν αποκλείει την παράδοση πυραύλων με ακτίνα δράσης εντός Ρωσίας

Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί χτύπημα εντός ρωσικού εδάφους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αποκλείει το ενδεχόμενο παράδοσης στην Ουκρανία συστημάτων εκτοξευτών πυραύλων που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο παράδοσης στην Ουκρανία συστημάτων εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (MLRS) που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου για αποστολή τέτοιων οπλικών συστημάτων.

«Δεν πρόκειται να στείλουμε πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία», είπε ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί.

Φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη συμβούλων του Τζο Μπάιντεν οι οποίοι ανησυχούσαν ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να χτυπήσει στόχους εντός ρωσικού εδάφους, κάτι που μπορεί να σύρει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε σοβαρή κλιμάκωση.

Η παράδοση των πυραύλων MRLS είχε αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες από αμερικανικά μέσα όπως το CNN αλλά όπως φαίνεται δεν θα λάβει χώρα. 

Το MLRS και η ελαφρύτερη έκδοσή του, το HIMARS, μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους σε απόσταση έως και 300 χιλιόμετρα ή 186 μίλια, ανάλογα με τον τύπο του πυρομαχικού. Εκτοξεύονται από κινητό όχημα σε χερσαίους στόχους, κάτι που θα επέτρεπε στους Ουκρανούς να χτυπήσουν πιο εύκολα στόχους ακόμη και εντός της Ρωσίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ