Κοσμος

Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Σεβεροντονέτσκ

Η πόλη είναι κομβική για τα σχέδια των Ρώσων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Ουκρανία: Οι μάχες πλησιάζουν στο Σεβεροντονέτσκ - Η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής

Οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις έχουν φθάσει στην περιφέρεια του Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας όπου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν ώστε να είναι αρκετά κοντά για να μπορούν να χτυπήσουν με ολμοβόλα στο Σεβεροντονέτσκ», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο Σέρχιι Γκαϊντάι.

Κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβαρδίζει την πόλη συνεχώς χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Smertch και Tornado. Σύμφωνα με τον ίδιον, οι βόμβες έχουν στόχο επίσης το εργοστάσιο Azot, που έχουν καταφύγει άμαχοι σε αντιαεροπορικά καταφύγια.

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ότι η Ουκρανία πολεμά για να διατηρήσει τον έλεγχο σε έναν κρίσιμης σημασίας αυτοκινητόδρομο στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές για τον εφοδιασμό των ουκρανικών μονάδων στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο περιβάλλεται από τρεις πλευρές από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Μοτουζιάνικ είπε πως σκοπός της Ρωσίας είναι να περικυκλώσει από παντού τις ουκρανικές μονάδες στην πόλη, καθώς και στο γειτονικό Λισιτσάνκ.

Γιατί είναι «κλειδί» η μάχη του Σεβεροντονιέτσκ 

Το Σεβεροντονιέτσκ είναι μια πόλη στην περιοχή του Λουγκάνσκ, με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Είναι ένα από τα λίγα ουκρανικά οχυρά που στέκονται εμπόδιο στη Ρωσία να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς.

Οι αναλυτές προβλέπουν εδώ και εβδομάδες ότι τα στρατεύματα της Μόσχας προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη και να την υποβάλουν σε παρόμοιες τακτικές πολιορκίας που χρησιμοποίησαν στη Μαριούπολη. Οι αξιωματούχοι σε αυτή την πόλη-κλειδί προετοιμάζονται για μια μεγάλη και σκληρή μάχη.  

Όπως εκτιμά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αν πέσει η Σεβεροντονιέτσκ, τότε ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Αν πάλι το μέτωπο του Ντονμπάς μετακινηθεί πιο δυτικά, τότε η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα μειονέκτημα, καθώς θα είναι δύσκολο να επαναπρομηθεύει τα στρατεύματά της.

Σύμφωνα δε με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, οι Ρώσοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να περικυκλώσουν το Σεβεροντονιέτσκ και το Λισικάνσκ τουλάχιστον από τα νότια, πιθανώς εστιάζοντας στην αποκοπή του τελευταίου αυτοκινητόδρομου που συνδέει τις δύο περιοχές με την υπόλοιπη Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ