Κοσμος

Αυστραλία: Νίκη των Εργατικών μετά από δεκαετή διακυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος

O Σκοτ Μόρισον αναγνώρισε την ήττα του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυστραλία: "Θέλω να ενώσω τη χώρα", λέει ο αρχηγός των Εργατικών Αντονι Αλμπανέζι που οδήγησε σε νίκη το κόμμα του τερματίζοντας σχεδόν μια δεκαετία συντηρητικής διακυβέρνησης
Αυστραλία - Νίκη του Εργατικού Κόμματος © ΕPA Pool

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα με αρχηγό του τον Αντονι Αλμπανέζι είναι ο νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών στην Αυστραλία.

Με καταμετρημένο το 55% των ψήφων, οι Εργατικοί εξασφαλίζουν 72 έδρες στη Γερουσία, όπου για την πλειοψηφία απαιτούνται 76, ενώ ο συντηρητικός συνασπισμός υπό τον Μόρισον 52. Ανεξάρτητοι και οι Πράσινοι έχουν 11, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καναλιού, ενώ άλλες 16 έδρες παραμένουν αμφίβολες.

Ο αρχηγός των Εργατικών δήλωσε ότι θέλει να ενώσει τους Αυστραλούς καθώς έκανε τα πρώτα σχόλιά του μετά την νίκη του κόμματός του.

«Θέλω να ενώσω τη χώρα», είπε ο Αλμπανέζι στους δημοσιογράφους καθώς έφευγε από το σπίτι του για να μεταβεί σε εκδήλωση για τα επινίκια στο Σίδνεϊ. «Νομίζω ότι ο λαός θέλει να ενωθεί, να αναζητήσει το κοινό μας συμφέρον, να κοιτάξει προς την κατεύθυνση αυτού του κοινού σκοπού. Νομίζω ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη πόλωση, αυτό που επιθυμούν είναι να ενωθούμε ως έθνος και σκοπεύω να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας», είπε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο Μόρισον είπε ότι κάλεσε στο τηλέφωνο τον Αλμπανέζι για να αναγνωρίσει την ήττα του και να τον συγχαρεί για την νίκη του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομογενείς βουλευτές του Εργατικού κόμματος Μαρία Βαμβακινού και Στηβ Γεωργανάς επανεκλέγονται ενώ η Fiona Martin (Μπαρμπούτη) του  Φιλελεύθερου κόμματος μάλλον χάνει την έδρα της.

Η μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών ήταν η εκλογική ενίσχυση του κόμματος των Πρασίνων. Από εκεί που αγωνιζόταν για μία έδρα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσουν ακόμη και τέσσερις, κυρίως από τις προοδευτικές περιοχές του Μπρίσμπεϊν.

Το κόστος ζωής, η κλιματική αλλαγή, η απασχόληση αλλά και η …Κίνα ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, για τις βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία. Η απερχόμενη κυβέρνηση πρόβαλλε το γεγονός ότι στήριξε την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και επισημαίνει δεδομένα που ανακοινώθηκαν  την Πέμπτη, και δείχνουν ότι το ποσοστό των ανέργων στην Αυστραλία μειώθηκε τον Απρίλιο σε 3,9%, το χαμηλότερο εδώ και 48 χρόνια.

Οι Εργατικοί λένε ότι οι επιχειρήσεις πάσχιζαν για να βρουν εργάτες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Αυστραλίας και υπογραμμίζουν άλλα δεδομένα που δείχνουν ότι οι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 2,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1998.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σφοδρά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Και ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα δυσκολεύονταν καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας να μη φαίνονται υπερβολικά φιλόδοξα όσον αφορά τη δράση για την προστασία του κλίματος, η κληρονομιά των πρόσφατων φυσικών καταστροφών σε πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων πυρκαγιών και των πλημμυρών, φάνηκε να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ