Κοσμος

Παρθένο δάσος κάτω από τη γη ανακάλυψαν επιστήμονες στην Κίνα

Το εσωτερικό της καταβόθρας έχει μήκος 306 μέτρα και πλάτος 150 μέτρα.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνα: Εντοπίστηκε γιγαντιαία απόκοσμη καταβόθρα, που μπορεί να κρύβει άγνωστα είδη
Kίνα - Μυστικό δάσος © ΑP/ΕPA Pool

Μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων ανακάλυψε μια γιγάντια νέα καταβόθρα με ένα δάσος στον πυθμένα της.

Είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που ανθρώπινο πόδι πάτησε σε αυτό το γεωλογικό θαύμα: ομάδα σπηλαιολόγων που εξερευνούν την επαρχία Λέγιε στα νότια της Κίνας ανακάλυψε μια καταβόθρα βάθους 192 μέτρων που έκρυβε ένα μικρό, απάτητο δάσος στον πυθμένα.

Δέντρα ύψους 40 μέτρων βρέθηκαν να ορθώνονται από τη βάση της γιγάντιας τρύπας με τα κλαδιά τεντωμένα προς το φως που πέφτει από το άνοιγμα στην κορυφή. Ανάμεσά τους, φυτά που φτάνουν μέχρι τον ώμο επιζούν με το λιγοστό φως.

Οι καταβόθρες αυτού του είδους, γνωστές ως δολίνες στην ορολογία της γεωλογίας, σχηματίζονται από νερό που διαβρώνει πετρώματα, συνήθως ασβεστολιθικής σύστασης.

Συνολικά 30 δολίνες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Λέγιε της αυτόνομης περιοχής Γκουανγκτσί, αναφέρει το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Οι σπηλαιολόγοι, με επικεφαλής τον Τσεν Λιζίν, καταρριχήθηκαν 100 μέτρα στα κατακόρυφα τοιχώματα της δολίνης και στη συνέχεια περπάτησαν για ώρες στο ανώμαλο έδαφος μέχρι να φτάσουν στον πυθμένα. Η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ.

Μελλοντικές αποστολές θα μπορούσαν να εξετάσουν την πανίδα του γεωλογικού σχηματισμού αναζητώντας είδη που ενδεχομένως ζουν σε απομόνωση εδώ και χιλιάδες χρόνια.

«Αυτά είναι καλά νέα», είπε ο Τζορτζ Βένι, ο εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Σπηλαίων και Καρστ (NCKRI) στις ΗΠΑ, και ειδικός στα σπήλαια.

«Λόγω των τοπικών διαφορών στη γεωλογία, το κλίμα και άλλους παράγοντες, ο τρόπος που εμφανίζεται το καρστ (σ.σ Το καρστ είναι τοπογραφία που σχηματίζεται από τη διάλυση διαλυτών πετρωμάτων, όπως ο ασβεστόλιθος, ο δολομίτης και ο γύψος. Χαρακτηρίζεται από υπόγεια αποχετευτικά συστήματα με καταβόθρες και σπήλαια. Καρστ έχουν τεκμηριωθεί σε περισσότερο ανθεκτικά σε καιρικές συνθήκες πετρώματα, όπως ο χαλαζίτης, υπό τις κατάλληλες συνθήκες) στην επιφάνεια μπορεί να είναι διαφορετικός» είπε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ