Κοσμος

Η Τουρκία μπλόκαρε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ανάγκασε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να αναβάλει την έναρξη της διαδικασίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Μπλόκο» από την Τουρκία στην έναρξη της διαδικασίας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Τι αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times.

Η Τουρκία δεν σταματά να βάζει εμπόδια στην προσπάθεια που κάνει η Σουηδία και η Φινλανδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» αναφέρει ότι σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εγκρίνουν την ένταξη των δύο κρατών με fast track διαδικασίες.

Με την έναρξη της συνεδρίασης θα δινόταν το «πράσινο» φως για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (σ.σ. έγκριση από κυβερνήσεις και κοινοβούλια των χωρών - μελών).

Ωστόσο, ο Τούρκος πρέσβης «μπλόκαρε» τη διαδικασία, εκφράζοντας ενστάσεις στο σχέδιο Στόλτενμπεργκ για άμεση ένταξη των δύο κρατών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για τη Σουηδία, ανέφερε ότι δεν μπορεί να εγκρίνει την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που -όπως ισχυρίστηκε- το συγκεκριμένο κράτος «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα σήμερα η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν επίσημο αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή που πρέπει να αδράξουμε», εκτιμώντας ότι η διαδικασία θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

«Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα τη διαδικασία» ανέφερε, κρατώντας στα χέρια του τα επίσημα αιτήματα που του έδωσαν οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας. «Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας: «Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δρόμο του».

«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια» διαβεβαίωσε μπροστά στις κάμερες ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις