Κοσμος

Aγωνία για την τύχη των περίπου 1.000 Ουκρανών μαχητών του Αζοφστάλ που παραδόθηκαν

Άγνωστό αν θα υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η παράδοση των μαχητών του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, αλλά και η τύχη τους μετά το τέλος της πιο αιματηρής μάχης της εισβολής στην Ουκρανία αποτελεί ερωτηματικό.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ακριβής αριθμός τους φτάνει τους 959 και όλοι τους έχουν μεταφερθεί σε εδάφη που ελέγχονται από την Ρωσία.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος μεσολάβησε για την εκκένωση του Αζοφστάλ, κατέγραψε τα ονόματα όλων των παραδοθέντων μαχητών, ώστε να υπάρξουν στοιχειώδεις εγγυήσεις για την τύχη τους.

Η Ουκρανία ζητά ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά δεν έχει δώσει δικό της αριθμό μαχητών που πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει το εργοστάσιο. Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων με τους Ρώσους ώστε να απελευθερωθούν οι παραδοθέντες, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι όσοι αιχμαλωτίστηκαν «θα έχουν μεταχείριση σε συμφωνία με τα διεθνή στάνταρντ». Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος είπε από την πλευρά του ότι δεν πρέπει να γίνεται ανταλλαγή με «ναζί εγκληματίες».

Σήμερα, ο ηγέτης των αποσχιστικών δυνάμεων του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι το μέλλον τους θα πρέπει να κριθεί σε δίκη, απορρίπτοντας το αίτημα των Ουκρανών. Ανάλογα μηνύματα έχουν εκπέμψει και άλλοι ρωσικοί παράγοντες. 

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (Βουλή) Βιατσεσλάβ Βολοντίν δήλωσε ότι «πρόκειται για εγκληματίες πολέμου, οι οποίοι πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», ενώ ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, ένας από τους διαπραγματευτές της Ρωσίας στις συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά, τους χαρακτήρισε «ανθρωπόμορφα κτήνη», που αξίζουν τη θανατική ποινή. Παράλληλα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να κηρύξει το τάγμα Αζόφ «τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των ρωσικών δυνάμεων, 959 μαχητές έχουν παραδοθεί, ενώ 80 εξ αυτών είναι τραυματίες.  Ο Πουσίλιν, πάντως, σύμφωνα με τοπικά μέσα, υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής του τάγματος που υπερασπιζόταν το εργοστάσιο δεν έχει παραδοθεί. 

Η άλωση της Μαριούπολης σταθεροποιεί τα ρωσικά κέρδη στο νότιο μέτωπο, αποκαθιστώντας την εδαφική συνέχεια σε μια μεγάλη λωρίδα, μήκους 800 χιλιομέτρων, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Λουγκάνσκ, περνώντας από την Κριμαία. Ωστόσο η γενική εικόνα των επιχειρήσεων παραμένει άκρως προβληματική για τη Ρωσία, με την ουκρανική αντεπίθεση στα βορειοανατολικά να κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ