Κοσμος

Ουκρανία: Εκκενώθηκε μετά από 82 μέρες πολιορκίας το Αζοφσταλ - Στο Ντονέτσκ οι ουκρανοί στρατιώτες

Tι δήλωσε ο Ζελένσκι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία – Αζόφσταλ: Τα λεωφορεία με Ουκρανούς στρατιωτικούς έφθασαν στο Νοβοαζόφσκ
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας - Εργοστάσιο Αζοφσταλ © ΕPA Pool

Εκκενώθηκε το εργοστάσιο χάλυβα Άζοφσταλ το οποίο πολιορκούνταν από ρωσικά στρατεύματα και οι ουκρανοί στρατιώτες έφθασαν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, το οποίο πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα, έφθασαν απόψε στην παραμεθόρια πόλη Νοβοαζόφσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. 

Ορισμένοι από αυτούς απομακρύνθηκαν με φορεία μετά την άφιξη των λεωφορείων από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η απομάκρυνση των τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη έχει ξεκινήσει», επιβεβαίωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με περισσότερους από 260 μαχητές να μεταφέρονται έξω από το εργοστάσιο.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές των παιδιών μας», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος σχετικά με τη διαδικασία εκκένωσης.

 

 

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι περίπου 12 λεωφορεία με Ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν οχυρωμένοι στο Azovstal της Μαριούπολης, είχαν αναχωρήσει από το εργοστάσιο χάλυβα. Δεν είχε καταστεί δυνατό να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στα λεωφορεία, ούτε αν μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι 40 τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιωτικοί που είχε αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο υπόγειο του εργοστασίου. Συνολικά 600 ένστολοι φέρονται να είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο Azovstal ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους. Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε από το Reuters ως ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία φτάνει στο τέλος της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοβοαζόφσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν κυριαρχήσει σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ