Κοσμος

ΜcDonald's τέλος στη Ρωσία και επίσημα μετά από 32 χρόνια

Ο αμερικανικός κολοσσός διαθέτει 850 καταστήματα περίπου και 62.000 υπαλλήλους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
geltsin-mc-donalds-patates.jpg
O Mπόρις Γέλτσιν με τον Τζορτζ Κόον © Screenshot/Υoutube

Η McDonald's μετά την ανακοίνωση αναστολής του Μαρτίου δήλωσε ότι πουλάει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, καθώς επιδιώκει να εγκαταλείψει εντελώς τη χώρα.

Μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο ύστερα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η McDonald's πουλά όλες τις δραστηριότητες της ενώ τα εστιατόρια της δεν θα χρησιμοποιούν πλέον το όνομα, το λογότυπο ή το εμπορικό σήμα της.

Η McDonald's ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «στις προτεραιότητές της περιλαμβάνεται η επιδίωξη να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι της McDonald's στη Ρωσία θα συνεχίσουν να πληρώνονται μέχρι το κλείσιμο οποιασδήποτε συναλλαγής και ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν μελλοντική απασχόληση με οποιονδήποτε πιθανό αγοραστή». 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία έχει 850 καταστήματα και απασχολεί 62.000 εργαζομένους της στη Ρωσία ενώ θεωρείται ένας από τους καλύτερους εργοδότες όσον αφορά μισθούς και κοινωνικές παροχές. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας οι Ρώσοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο μόλις 800 ρούβλια (12 ευρώ) για φαγητό εκτός σπιτιού. Τα πλήρη μενού στα ρωσικά McDonald´s τα οποία ξεκινούσαν από τα 2 ευρώ προσέφεραν αναμφίβολα ασυναγώνιστες τιμές.

Όταν ανακοίνωσε το προσωρινό της κλείσιμο στις 8 Μαρτίου, θεωρήθηκε από πολλούς ως μια κομβική στιγμή στο χάσμα του Πούτιν από τη Δύση. Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s Κρις Κεμπκίνσκι, είπε: «Σύμφωνα με τις αξίες μας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον περιττό ανθρώπινο πόνο που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία. Ως εταιρεία, ενωνόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο καταδικάζοντας την επιθετικότητα και τη βία και προσευχόμαστε για ειρήνη. Η Νο 1 προτεραιότητά μας από την αρχή αυτής της κρίσης ήταν – και θα παραμείνουν – οι άνθρωποί μας».

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, το ρωσικό κοινοβούλιο εξέταζε το ενδεχόμενο αντικατάστασης των McDonald’s με μια αλυσίδα που ονομάζεται Uncle Vanya’s (”Θείου Βάνια”). Το λογότυπό της έχει ακόμη και τις ίδιες χρυσές καμάρες, απλά γυρισμένες στο πλάι, ώστε να μοιάζει με το γράμμα “B” (για το Βάνια) σε κυριλλική γραφή.

Ως αποτέλεσμα της αποχώρησής της από τη Ρωσία, η εταιρεία αναμένει να καταγράψει οικονομική επιβάρυνση, η οποία είναι κυρίως μη ταμειακή, ύψους περίπου 1,2-1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κοσμοιστορικό γεγονός το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος το 1990

Η διάσημη αμερικανική αλυσίδα έφτασε για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες της Σοβιετικής Ένωσης, στις 31 Ιανουαρίου 1990, και έγινε σύμβολο του αμερικανικού καπιταλισμού. Η διείσδυση της αμερικανικής αλυσίδας fast food στην κοιτίδα του κομμουνισμού έγινε για πολλούς σύμβολο των μεγάλων αλλαγών με τις οποίες βρίσκονταν τότε αντιμέτωπη η χώρα. Την ημέρα που άνοιξε, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έκαναν ουρές για να δοκιμάσουν για πρώτη φορά fast food.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, Στις Ρόζενμπεργκ, ήταν μεταξύ πολλών που σχολίασε τη σημασία της απόφασης. Όπως έγραψε στο Twitter: «Το 1990 ήμουν στην ουρά όταν τα McDonald’s άνοιξαν το πρώτο τους εστιατόριο στη Μόσχα: Όταν το Σιδηρούν Παραπέτασμα γκρεμιζόταν και η Ρωσία αγκάλιαζε τη Δύση. Σήμερα, η McDonald’s ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά τα 850 περίπου εστιατόριά της στη Ρωσία. Τεράστιος συμβολισμός».

1990: First McDonald's opens in Moscow

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ