Κοσμος

Σήμερα η επίσημη απόφαση για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Θα το ανακοινώσουν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φινλανδία: Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός ανακοινώνουν σήμερα τις επίσημες θέσεις τους όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο NATO.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε και η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μάριν αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα επίσημα τη θέση του για την πιθανή υποψηφιότητα της χώρας του προς ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η ανακοίνωσή τους αναμένεται να είναι κοινή και θα γίνει περί τις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την προεδρία. Αναλυτές προεξοφλούν πως θα είναι υπέρ της ένταξης στο NATO.

Ο κ. Νιινίστε, τακτικός συνομιλητής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, όπως και η σοσιαλδημοκράτισσα κυρία Μαρίν, έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ένταξή της, όπως και αυτή της Σουηδίας, που επίσης αναμένεται να υποβάλει αίτημα ένταξης, θεωρείται ότι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Η Φινλανδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των πολιτών της

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε σήμερα ότι, αν η χώρα της πραγματοποιήσει το ιστορικό βήμα να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, θα το πράξει για την ασφάλεια των πολιτών της.

Την δήλωση αυτή έκανε η Μάριν έπειτα από συνάντηση που είχε στο Τόκιο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, μια ημέρα πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση του Φινλανδού προέδρου Σάουλι Νιινίστο για το αν η χώρα του, η οποία έχει εκτεταμένα χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, θα αιτηθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις