Κοσμος

Γαλλία: Καταργείται η υποχρεωτικότητα της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ποιοι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν στη Γαλλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιβάτες φορούν μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό στο μετρό της Γαλλίας
Γαλλία: Επιβάτες με μάσκα στο μετρό © EPA / MOHAMMED BADRA

Κορωνοϊός - Γαλλία: Καταργείται η υποχρεωτικότητα της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Στη Γαλλία καταργείται από την προσεχή Δευτέρα καταργείται η υποχρεωτικότητα της μάσκας προστασίας από τον κορωνοϊό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως ανακοίνωσε σήμερα (11/5) ο υπουργός Υγείας της χώρας. 

«Από τη Δευτέρα 16 Μαΐου, η χρήση της μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, εξερχόμενος από το υπουργικό συμβούλιο. Το μέτρο αφορά τους επιβάτες στο μετρό, το λεωφορείο, το τραίνο, το αεροπλάνο και τα ταξί, όπως διευκρίνισε το γραφείο του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να συνιστάται, αλλά δεν είναι πλέον υποχρεωτική», δήλωσε εκτιμώντας ότι ο περιορισμός αυτός δεν είναι «πλέον κατάλληλος», καθώς το υφιστάμενο κύμα του κορωνοϊού μειώνεται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα. Οι μολύνσεις και οι νοσηλείες στο νοσοκομείο καταγράφουν αυτή την περίοδο ισχυρή πτώση, παρότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επιδημία πιθανόν δεν έχει τελειώσει, κυρίως απέναντι στην απειλή μιας νέας παραλλαγής.

Γαλλία: Πολίτες με μάσκα στο σταθμό του μετρό στο Παρίσι
Γαλλία: Πολίτες με μάσκα στο μετρό © EPA / JULIEN DE ROSA

Γαλλία - Μάσκα στα ΜΜΕ: Άρση του τελευταίου μεγάλου περιορισμού

Επί του παρόντος, η ανακοίνωση της κυβέρνησης σηματοδοτεί την άρση του τελευταίου μεγάλου περιορισμού που αποφάσισαν οι αρχές απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, που άρχισε να πλήττει τη Γαλλία, όπως τους Ευρωπαίους γείτονές της, πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Στις αρχές του 2022, η κυβέρνηση είχε συγκεκριμένα θέσει τέλος στην υποχρέωση επίδειξης του εμβολιαστικού πάσου (που πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του εμβολιάστηκε κατά της Covid) ώστε αυτός να έχει πρόσβαση σε πολλά μέρη, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι.

Μετά το τέλος της χρήσης μάσκας στις μεταφορές, κάποιοι περιορισμοί θα συνεχίσουν ωστόσο να διατηρούνται. Ένα υγειονομικό πάσο, που είναι διαφορετικό από το εμβολιαστικό πάσο, καθώς λειτουργεί επίσης σε περίπτωση πρόσφατου αρνητικού τεστ, θα συνεχίσει να ζητείται για την πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες, και μια απομόνωση για τουλάχιστον μια εβδομάδα θα συνεχίσει να επιβάλλεται έπειτα από ένα θετικό τεστ.

Στο επίπεδο των νοσοκομείων, οι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές, που δεν μπορούν σήμερα να ασκήσουν τη δραστηριότητα τους, δεν θα επανενταχθούν αμέσως, αλλά η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα. «Θα οδηγούμαστε να επανεξεταζόμαστε τακτικά», δήλωσε ο Βεράν, κάνοντας γνωστή την πρόθεσή του να ζητήσει προσεχώς τη γνωμοδότηση της ανώτατης υγειονομικής αρχής (HAS). 

Ο υπουργός έκανε λόγο για τη δυνατότητα μιας νέας εκστρατείας επαναληπτικού εμβολιασμού το φθινόπωρο αλλά επιφυλάχτηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες υπογραμμίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την εμφάνιση νέων παραλλαγών και του περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνου ή ανθεκτικού στα υπάρχοντα εμβόλια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ