Κοσμος

Σρι Λάνκα: Χάος και τραυματίες μετά από συγκρούσεις - Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Η χώρα βιώνει βαθιά οικονομική κρίση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα
Σρι Λάνκα - Διαδηλώσεις © ΕPA Pool

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα υπέβαλε την παραίτησή του καθώς συνεχίζεται η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει το νησί από την ανεξαρτησία του.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσα υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του καθώς συνεχίζεται η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει το νησί από την ανεξαρτησία του και η οποία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διαδηλώσεις, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Ο πρωθυπουργός έστειλε την επιστολή της παραίτησής του στον πρόεδρο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα είναι ο μικρότερος αδελφός του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από τις νοσοκομειακές υπηρεσίες της χώρας ότι οι σημερινές βιαιότητες εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 78 ανθρώπων και η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σρι Λάνκα τις καταδίκασε.

«Καταδικάζουμε τις βιαιότητες που διαπράχθκαν σήμερα (Δευτέρα) εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ζητούμε από την κυβέρνηση να διεξαγάγει σε βάθος έρευνα, να συλλάβει και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη οποιοδήποτε άτομο υποκίνησε τη βία», έγραψε στο Twitter η διπλωμάτης Τζούλι Τσανγκ και απηύθυνε έκκληση «για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στο νησί».

Η Σρι Λάνκα από τον Απρίλιο πλήττεται από πολύ σοβαρή οικονομική κρίση με τους πολίτες να αντιδρούν, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν και για «τακτοποίηση υμετέρων και διαφθορά». 

Αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος 13 ωρών, έλλειψη καυσίμων, βασικών ειδών διατροφής και φαρμάκων, η δημόσια οργή έχει φτάσει σε νέο υψηλό.

Οι ελλείψεις σε αποθέματα δολαρίων για την εισαγωγή καυσίμων, φυσικού αερίου και φαρμάκων έχουν οδηγήσει σε ανεπάρκεια βασικών προϊόντων και ο κόσμος να αναγκάζεται να περιμένει σε μεγάλες ουρές για την αγορά προμηθειών. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Ινδία και την Κίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ