Κοσμος

Τι θα κάνει η ΕΕ με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά τη νίκη του Σιν Φέιν

Πόσο πρόθυμη είναι να ξεκινήσει συνομιλίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP θα καταψηφίσει τη νέα συμφωνία του Brexit
© EPA/DAVID MAXWELL

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη νίκη του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία, δηλώνει έτοιμη για συζητήσεις αλλά απρόθυμη για ριζική αναθεώρηση της συμφωνίας του Brexit.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Βρετανία Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι έτοιμο να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες για το πρωτόκολλο που αφορά στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι συζητήσεις είχαν σταματήσει λόγω των πρόσφατων εκλογών.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να αναθεωρήσουν τη συμφωνία, η οποία είναι κεντρική για τους εμπορικούς κανόνες στη μετά Brexit εποχή.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δεν είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευτούμε μια διεθνή συμφωνία, την οποία υπογράψαμε μόλις πριν από δύο χρόνια. Νομίζω ότι αυτό το κατανοείτε. Αλλά είναι επίσης σαφές στο μυαλό μας ότι οι μονομερείς ενέργειες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Επομένως θα πρέπει να βρούμε κοινά συμφωνηθείσες λύσεις», δήλωσε σήμερα Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 στο ραδιόφωνο του BBC

Σημειώνεται ότι μετά την ιστορική εκλογική νίκη του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία, η Βρετανία κάλεσε την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 εθνικιστές και ενωτικούς να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της επαρχίας. Η Βρετανία φοβάται ένα πολιτικό αδιέξοδο με φόντο το Brexit και τη συμφωνία που υπάρχει με την ΕΕ, το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει σημαντικές εξελίξεις στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στη Βόρεια Ιρλανδία ο σχηματισμός κυβέρνησης μόνο εύκολος δεν είναι

Το Σιν Φέιν, που ζητά την επανένωση της επαρχίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, έγινε η πρώτη πολιτική δύναμη μετά τις εκλογές της Πέμπτης, στις οποίες εξασφάλισε 27 έδρες στο 90μελές τοπικό κοινοβούλιο.

Οι ενωτικοί του συντηρητικού κόμματος DUP, που τάσσονται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκλέγουν 25 βουλευτές. Η νίκη του Σιν Φέιν, της πρώην πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) του επιτρέπει να προτείνει δική του πρώτη υπουργό (πρωθυπουργό της επαρχίας), τη Μισέλ Ο’Νιλ, για πρώτη φορά στον έναν αιώνα της ιστορίας της Βόρειας Ιρλανδίας. Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για τη γυναίκα που θέλει να ενώσει τις δύο Ιρλανδίες σε μία.

Το DUP απειλεί, ωστόσο, ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για το Brexit θα μποϊκοτάρει τη νέα κυβέρνηση στην οποία, βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, είναι υποχρεωτικό να μετέχουν και τα δύο κόμματα. Ειδικότερα, αρνείται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εάν παραμείνουν σε ισχύ οι τελωνειακοί έλεγχοι μετά το Brexit και ζητά από το Λονδίνο να λάβει μέτρα για να τους καταργήσει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ