Κοσμος

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς θα απευθύνει έκτακτο διάγγελμα την Κυριακή

Η επέτειος της 8ης Μαΐου για τη Γερμανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς © EPA / CLEMENS BILAN / POOL

Γερμανία - Όλαφ Σολτς: Έκτακτο διάγγελμα από τον Γερμανό Καγκελάριο - Το δεύτερο της θητείας του - Την Κυριακή η «Ημέρα της Απελευθέρωσης»

Έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα πρόκειται να απευθύνει ο Όλαφ Σολτς στους Γερμανούς την ερχόμενη Κυριακή (8/5). Αυτό θα είναι το δεύτερο διάγγελμα που θα πραγματοποιήσει από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του Καγκελάριου.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Bild αναφέρει ότι όπως και την πρώτη φορά, στις 24 Φεβρουαρίου, κεντρικό θέμα του διαγγέλματός του θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όλαφ Σολτς: Γιατί κάνει το διάγγελμά του την Κυριακή

Την Κυριακή 8 Μαΐου συμπληρώνονται 77 χρόνια από την ήττα του ναζισμού και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επέτειος που τιμάται ως «Ημέρα της Απελευθέρωσης». Για την επομένη έχει προγραμματιστεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, με την προσοχή στραμμένη στις πιθανές ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Γερμανία την ίδια ώρα βρίσκεται για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες στη δυσάρεστη θέση να διαχειριστεί διαφαινόμενες ελλείψεις και ανατιμήσεις σε καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι, προβλέπει σημαντικές περικοπές για τους Γερμανούς ως αποτέλεσμα του πολέμου και κάνει λόγο για «απώλεια ευημερίας». «Στη Γερμανία δεν έχουμε πρόσφατη εμπειρία απώλειας ευημερίας. Είναι κάτι που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες. Θα χρειαστεί να αλλάξουμε. Ήδη η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μια τεράστια πρόκληση και τώρα έρχεται αυτός ο φρικτός πόλεμος που αλλάζει ξανά τα πάντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP και τόνισε ότι οι συνέπειες του πολέμου επηρεάζουν όλους τους τομείς - ενεργειακής πολιτικής, οικονομίας, αγροτικής ανάπτυξης, δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Όλαφ Σολτς

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει μετά την επανεκλογή του, ώστε να σηματοδοτήσει «την ισχύ του γαλλογερμανικού ζεύγους», ανακοινώθηκε σήμερα από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς
Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς © EPA / IAN LANGSDON

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για μια διμερή συνομιλία και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στο Βερολίνο αφού συμμετάσχει στην Ημέρα της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή της ολοκλήρωσης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ένα χρόνο μετά την έναρξή της.

Με τον Όλαφ Σολτς, θα θίξουν «ζητήματα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με τα διακυβεύματα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας», ιδιαίτερα «όσον αφορά την άμυνα και την ενέργεια», διευκρινίστηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων. «Θα ασχοληθούν επίσης με τα μεγάλα διεθνή ζητήματα στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της Ομάδας των Επτά (G7), η σύνοδος κορυφής της οποίας θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Η κατάσταση στο Σαχέλ, στα δυτικά Βαλκάνια και η σχέση ΕΕ-Κίνας θα συζητηθούν επίσης», όπως και «τα διμερή ζητήματα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ