Κοσμος

Αμμοθύελλα σάρωσε το Ιράκ: Ένας νεκρός και χιλιάδες πολίτες στα νοσοκομεία

Δείτε εικόνες και βίντεο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμμοθύελλα σαρώνει το Ιράκ
Αμμοθύελλα σαρώνει το Ιράκ © EPA/AHMED JALIL

Αμμοθύελλα στο Ιράκ προκάλεσε έναν θάνατο και έστειλε χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία.

Αμμοθύελλα σάρωσε μεγάλο τμήμα του Ιράκ, προκαλώντας έναν θάνατο και στέλνοντας περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Τα νοσοκομεία σε όλο το Ιράκ δέχθηκαν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους που έπασχαν από αναπνευστικά προβλήματα, εκ των οποίων 2.000 ήταν κάτοικοι της πρωτεύουσας Βαγδάτης. Επιπλέον, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του», ανέφερε ο Σαΐφ αλ Μπαντρ, εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ενδέχεται να αυξηθεί, όπως υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σαντίκ Άτια, η αμμοθύελλα, που ήρθε από την ανατολική Συρία τα μεσάνυχτα, αναμένεται να εξασθενήσει τις επόμενες ώρες στη Βαγδάτη και να κατευθυνθεί νότια προς την έρημο.

Σύμφωνα με το BBC οι αμμοθύελλες είναι κοινές στο Ιράκ, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν πως έχουν γίνει πιο συχνές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Συνήθως οι αμμοθύελλες πλήττουν το Ιράκ τους μήνες του καλοκαιριού, καθώς συνδέονται με τους ισχυρούς ανέμους από τα βορειοδυτικά, γνωστούς ως shamal.

Πρόσφατα, αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος προειδοποίησε πως τις προσεχείς δεκαετίες το Ιράκ ενδέχεται να πλήττεται «272 ημέρες το χρόνο από αμμοθύελλες». 

Το φαινόμενο αναμένεται να γίνει εντονότερο και πιο συχνό λόγω της ξηρασίας, της ερημοποίησης και της μείωσης των βροχοπτώσεων.

Αμμοθύελλα σαρώνει το Ιράκ
Αμμοθύελλα σαρώνει το Ιράκ © EPA/AHMED JALIL

© EPA/AHMED JALIL
© EPA/AHMED JALIL

© EPA/AHMED JALIL
© EPA/AHMED JALIL

© EPA/AHMED JALIL
© EPA/AHMED JALIL

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ