Κοσμος

«Αναγέννηση» το νέο όνομα του κόμματος του Μακρόν

Μαζί του ο Εντουάρντ Φιλίπ και ο Φρανσουά Μπαϊρού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Συγκέντρωση του LREM © STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/ EPA

Το «Δημοκρατία, Εμπρός!», του Εμανουέλ Μακρόν γίνεται «Αναγέννηση» και σχηματίζεται συνασπισμός κομμάτων της πλειοψηφίας στη Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με το MoDem και το Horizons, ο Στανισλάς Γκερινί, ηγετικό στέλεχος του «Δημοκρατία, Εμπρός!», (LREM) του Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι το κόμμα μετονομάζεται σε «Aναγέννηση».

Υπό την παρουσία του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Ρίτσαρντ Φεράν, του Προέδρου του MoDem, Φρανσουά Μπαϊρού και του πρώην πρωθυπουργού και νυν Δημάρχου Χάβρης Εντουάρντ Φιλίπ, ο Γκερινί είπε «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτό το κίνημα ανοικοδόμησης της πολιτικής ζωής. «Δημοκρατία, Εμπρός!». Αυτή η ανοικοδόμηση θα έχει ως αντικείμενο και το ίδιο το κόμμα μας». 

Ο πρώην πρωθυπουργός Φιλίπ και επικεφαλής του κόμματος Horizons μίλησε στη συνέντευξη Τύπου της πλειοψηφίας, αναφορικά με το σχέδιό του για τις βουλευτικές εκλογές. «Είμαστε μαζί γιατί δεν είμαστε ίδιοι», διαβεβαίωσε, και «οι διαφορές μας αυτές, που γίνονται σεβαστές, είναι ένα σαφές πλεονέκτημα».

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια ανάλογων εξελίξεων στον χώρο των κομμάτων της αριστεράς τα οποία λίγο πολύ αποφάσισαν πως θα κατέβουν και αυτά από κοινού στις βουλευτικές εκλογές σε μια επίσης συνομοσπονδιακού χαρακτήρα πολιτική συμμαχία υπό την ονομασία «Νέα Λαϊκή Ένωση για την κοινωνία, την οικολογία και την αλληλεγγύη». Κεντρικός κορμός θα είναι εδώ η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν ο οποίος θα είναι και το κεντρικό πρόσωπο αναφοράς στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο συνομοσπονδιακός χαρακτήρας των πολιτικών σχηματισμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ποικιλία των «πολιτικών αποχρώσεων» που συμμαχούν, αλλά και στην επιδίωξη των κομμάτων της κάθε παράταξης να έχει το καθένα τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, εξασφαλίζοντας έτσι πολιτική αναγνωρισιμότητα, αλλά και οικονομική ενίσχυση.

Τα«πλουραλιστικά χαρακτηριστικά» που θα έχει η νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση δημιουργούν ωστόσο προβληματισμούς σε Γάλλους αναλυτές σχετικούς με το βαθμό συνοχής μετεκλογικά τόσο του σχηματισμού υπό τον Μακρόν, όσο και του σχηματισμού υπό τον Μελανσόν. Προς το παρόν, βέβαια, οι πάντες δίδουν όρκους πίστης και αφοσίωσης στον ηγέτη της παράταξής τους.

Τέλος σε ό,τι αφορά τον τρίτο πόλο της γαλλικής πολιτικής ζωής, τον πόλο της ακροδεξιάς, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία κινητικότητα, κυρίως από την πλευρά της Μαρίν Λεπέν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ