Κοσμος

«Ιερός πόλεμος» επειδή ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλεσε τον Κύριλλο «παπαδοπαίδι του Πούτιν»

Αντίδραση της Ρωσικής διπλωματίας και εκκλησίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντίδραση της Ρωσικής διπλωματίας και Εκκλησίας στις δηλώσεις του Ποντίφικα Φραγκίσκου
Ο Πατριάρχης Mόσχας Κύριλλος και ο Πάπας Φραγκίσκος © ΕPA Pool

Ο Πάπας δήλωσε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν» γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέκρινε σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο για το λαθεμένο ύφος που χρησιμοποίησε κατά την χθεσινή του συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, στην οποία είπε στον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου. Το Πατριαρχείο Μόσχας επέστησε την προσοχή στο Βατικανό ότι τέτοιου είδους δηλώσεις μπορεί να πλήξουν τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ποντίφικας είχε δηλώσει στην συνέντευξη πως «μίλησα με τον Κύριλλο για σαράντα λεπτά μέσω Zoom. Τα πρώτα είκοσι, με ένα χαρτί στο χέρι, μου διάβασε όλες τις δικαιολογίες για τον πόλεμο. Άκουσα και του είπα: Δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτό” ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά πως “ο Πατριάρχης δεν μπορεί να μετατραπεί σε παπαδάκι του Πούτιν».

Το Πατριαρχείο σχολιάζει πως «είναι απίθανο οι δηλώσεις του Πάπα να συνεισφέρουν στην εγκαθίδρυση ενός εποικοδομητικού διαλόγου” μεταξύ των δύο Εκκλησιών. “Ζούμε σε διαφορετικά πεδία ενημέρωσης” εφόσον “τα Δυτικά ΜΜΕ δεν έχουν μιλήσει σχεδόν καθόλου για κάποια γεγονότα» σύμφωνα με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Σύμφωνα με την Ρωσική πλευρά, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνομιλίας με τον Ποντίφικα Φραγκίσκο στις 16 Μαρτίου, ο Πατριάρχης Κύριλλος, αναφερόμενος στους λόγους της σύρραξης, «παρατήρησε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 με τα γεγονότα του Μαϊντάν στο Κίεβο, που οδήγησαν σε αλλαγή εξουσίας” στη χώρα, και μάλιστα αναφέρθηκε σε βίαια επεισόδια μεταξύ ειρηνικών ρωσόφωνων διαδηλωτών και ναζιστικών ομάδων. Σύμφωνα λοιπόν με το Πατριαρχείο “όλα αυτά τα παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση σχεδόν σε ζωντανή μετάδοση. Αυτό το φρικτό «μάθημα» από την Οδησσό επηρέασε την απόφαση του λαού της νοτιοανατολικής Ουκρανίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του».

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε πως «στο τέλος της Σοβιετικής εποχής, η Ρωσία είχε καθησυχαστεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινούταν “ούτε μια ίντσα προς τα Ανατολικά. Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση αθετήθηκε” και έτσι “δημιουργήθηκε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση: τα σύνορα του ΝΑΤΟ βρίσκονται 130 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη, ο χρόνος πτήσης των πυραύλων είναι ολίγων λεπτών». Το σημείωμα τονίζει πως «εάν η Ουκρανία γινόταν δεκτή στο ΝΑΤΟ, ο χρόνος πτήσης στη Μόσχα θα ήταν επίσης ολίγων λεπτών. Η Ρωσία δεν μπορούσε και δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβεί αυτό».

Τέλος, στην συνομιλία με τον Πάπα ο Πατριάρχης φαίνεται να υπογράμμισε πως “φυσικά, αυτή η κατάσταση με πληγώνει βαθιά. Το ποίμνιό μου είναι και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, κυρίως Ορθόδοξοι” και έκλεισε λέγοντας πως «είναι πολύ σημαντικό στις παρούσες συνθήκες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ